Dokument avslöjar: Så försöker oligarken bakom Tui runda EU-sanktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Tui, ett av Sveriges mest populära reseföretag, har fått över 70 miljoner kronor i coronastöd. Samtidigt är moderbolagets största ägare oligarken Aleksej Mordasjov. SVT:s kartläggning visar att den ryska miljardären står bakom centrala medier i den ryska krigspropagandan – och i hemlighet har slussat stora summor pengar till konton som misstänks tillhöra Putin själv.

Stålbaronen Aleksej Mordasjov utsågs till Rysslands rikaste person av tidningen Forbes förra året. Han har ägarintressen i banker, medier, kolindustrin och kontrollerar den ryska ståljätten Severstal – som har levererat järnmalm till SSAB.

Stålbolaget är en viktig leverantör till den ryska vapenindustrin, bland annat för produktion av bepansrade fordon, ubåtar och stridsfartyg.

SVT Nyheter granskar

Aleksej Mordasjov har också tagit en maktposition i resebranschen där han som största enskilda ägare i Tui belönades med en styrelsepost i den tyska moderkoncernen.

Men den ryska invasionen av Ukraina förändrade allt. Den 28 februari hamnade Mordasjov på EU:s sanktionslista på grund av sina nära band till ryska makthavare som pekats ut som ansvariga för invasionen av Ukraina. Samma dag inleddes ett avancerat trixande med Tui:s aktier.

Hemliga brevlådeföretag

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har, i samarbete med journalistnätverket ICIJ, kartlagt Mordasjovs hemliga affärer. Dokument, från bland annat Pandoraläckan, avslöjar hur oligarken haft minst 65 brevlådeföretag i skatteparadis, vars affärsidé är att dölja ägande och transaktioner.

Dokumenten visar också att PwC, världens näst största revisionsbyrå, har stått vid oligarkens sida sedan tidigt 00-tal och hjälpt honom att skapa och hantera de hemliga bolagen. PwC har inte svarat på våra frågor som skickats genom ICIJ.

Här är en av Mordasjovs lyxyachter, ”Lady M”, som beslagtogs av italienska myndigheter i mars. Pandoradokumenten visar hur den cypriotiska delen av PwC hjälpte den ryska miljardären att dölja ägandet till lyxyachter och privatplan. Foto: TT

När Mordasjov hamnade på sanktionslistan lämnade han Tui:s styrelse som en del av krishanteringen. Det meddelades också att han sålt majoriteten av sina aktier i resekoncernen till bolaget Ondero Limited. Initialt sa Tui att man inte visste vem den nya ägaren var.

Men dokument i Pandoraläckan avslöjar att bolaget som tog över aktierna kontrolleras av mamman till Mordasjovs barn – Marina Mordasjova. Tyska myndigheter utreder nu de misstänkta aktietransaktionerna.

70 miljoner i coronastöd

Pandemin slog hårt mot resebranschen och Tui Sverige, som tidigare hette Fritidsresor, fick över 70 miljoner kronor i olika coronastöd. 

”De skattepengar Tui Sverige AB mottagit har framför allt gått till löner åt svenska medarbetare och för att rädda svenska arbetstillfällen”, skriver Tui i en kommentar till SVT. 

Resebolaget klarade sig bättre under pandemin tack vare det skattefinansierade stödet. Men bolagets största ägare är kontroversiell. Förutom Mordasjovs officiella kopplingar till den ryska regimen har oligarken genom sitt nätverk av brevlådeföretag genomfört mycket känsliga transaktioner. 

I hemliga dokument från Panamaläckan avslöjades att motsvarande hundratals miljoner kronor slussats till konton som pekas ut som Putins privata.

Enligt Tui kan Mordasjov inte dra några ekonomiska fördelar av sina aktier i resekoncernen.  

”Dessa aktier är 'frysta'. Detta är i linje med syftet med EU:s sanktioner”, skriver Tui.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet