Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Man döms efter ny dna-analys för elva år gammal våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man som 2011 friades från våldtäkt mot en 14-åring dömdes idag av Svea hovrätt för våldtäkt mot barn. Fallet har åter prövats efter att Högsta domstolen beslutat om resning till nackdel för mannen. Han döms till fängelse i ett år och åtta månader.

”Hovrätten kommer fram till att målsägandens uppgifter är trovärdiga och att de får sådant stöd av utredningen att åtalet är styrkt. De förnyade dna-analyserna ar visat dna från målsäganden på avigsidan av mannens kalsonger.”

Friades först i hovrätten

SVT Nyheter har tidigare berättat om fallet med 14-åringen som anmälde att han utsattes för en våldtäkt av en man i 50-årsåldern för drygt tio år sedan. Mannen åtalades och dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten. Domstolen ifrågasatte pojkens trovärdighet och dna-spåret som säkrats vid händelsen gav inte stöd för hans version enligt rätten.

Men dna-spåret arkiverades och återfanns för några år sedan vid en inventering av så kallade spårsäkringssatser, som används för att dokumentera spår efter misstänkta sexualbrott, hos Stockholmspolisen. Omkring 600 spårsäkringssatser gicks igenom igen för att kontrollera att man inte missat något som skulle kunna leda till att ouppklarade fall klarades upp.

Vid granskningen hittade man fallet med 14-åringen och trots att det var uppklarat juridiskt sett skickade man det sparade dna-spåret på förnyad analys.

– Vi hoppades att man med nya, mer förfinade metoder skulle få fram en fullgod dna-profil som vi inte fått tidigare och det lyckades, säger Tommy Vestergren som ansvarade för granskningen hos Stockholmspolisen.

Ny analys gav träff

Den nya analysen identifierade ett dna som man tidigare inte lyckades identifiera på spåret som säkrats vid händelsen. Det stärkte pojkens berättelse och uppfyllde de krav på ny bevisning som krävs för en resning. Det vill säga att en dom rivs upp och rättegången tas om. Resning tillämpas mycket återhållsamt och resning till nackdel för en åtalad, som i det här fallet, har bara skett ett fåtal gånger under de senaste decennierna.

Hälsar via advokat: Känner sig lättad

Målsäganden, nu en vuxen ung man säger genom sin advokat till SVT att han är lättad över domen. Att han har fått upprättelse och äntligen kan lägga den traumatiska händelsen bakom sig. En slutpunkt helt enkelt.

Den nu dömda mannen har nekat till brottsanklagelserna men i början av juni ställdes han återigen till svars i Svea hovrätt och idag dömdes han alltså till ett år och åtta månader fängelse för våldtäkt mot barn.

Den förklaring som mannen lämnat i hovrätten gällande dna-spåren bedöms inte som trovärdig. Med anledning av den tid som gått sedan gärningen begicks har hovrätten ansett att mannen ska dömas till ett lindrigare straff än minimistraffet för våldtäkt mot barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya DNA-analysmetoder ledde till HD:s resning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer