SVT Nyheter har pratat med flera personer dömda för bidragsbrott. Många av dem menar att det ”varit för lätt att göra fel”. Foto: TT

Dömd för bidragsbrott: ”Jag ångrar mig”

Publicerad

”Mona”, i 50-årsåldern, är en av alla dem som dömts för bidragsbrott. Hon berättar att hon inte förstod hur hon skulle fylla i blanketterna. Tidigare i år dömdes hon för vårdslöst bidragsbrott och 70 dagsböter. Nu vill Brå med sin rapport förhindra att fler gör likadana fel.

SVT Nyheter har varit i kontakt med en mängd personer dömda för bidragsbrott. En majoritet av dem har varit kvinnor samtliga sjukskrivna eller deltidsarbetslösa. Alla känner stor rädsla över att bli avslöjade, många av dem eftersom deras arbetsgivare inte känner till att de dömts. Visste chefen, skulle de förmodligen bli av med jobbet – eller ha svårt att få ett nytt eftersom det i deras yrken krävs ett rent brottsregister. ”Det här är inte jag”, är en fras som återkommer.

Samtliga som SVT Nyheter pratat med är ostraffade och har levt relativt ordnade liv, men med den nya domen känner många att deras liv slagits i spillror.

Fick a-kassa och lön samtidigt

”Mona” lever på marginalen, hennes man går på aktivitetsersättning och hon själv har sedan flera år tillbaka haft a-kassa. Samtidigt har hon jobbat som undersköterska i annat land. Samtliga timmar hon jobbat i Sverige har fyllts i korrekt, däremot är hon nu dömd för att inte ha fyllt i till a-kassan när hon jobbat i annat land och därmed inte varit tillgänglig för jobb. Hon har alltså fått både a-kassa och lön för samma dagar.

– Misstaget var att jag inte fyllde i när jag jobbade. Men det var ingen som kunde svara på hur jag skulle fylla i och jag förstod inte heller hur kassakorten skulle skrivas. Det var så mycket detaljer. Man måste tänka efter två gånger och det gjorde inte jag.

Ångrar sig

I förhör säger hon att hon ”inte tänkte så långt”.

– Det är klart att jag ångrar mig. Nu har jag en dom på mig som aldrig går bort. Jag blev utan jobb i sju månader och fick ingen hjälp, vi tvingades leva på min mans ersättning på 10 000 kronor i månaden. Det skulle täcka allt.

Handlade om okunskap

Bidragsbrotten behöver alltså inte vara utförda med ”ont uppsåt”, utan kan alltså även handla om okunskap, menar Mona.

– Nu har jag det bra och vill lämna det i fred. Jag vill inte ha något med a-kassan att göra längre.

Mona heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.