I tingsrätten dömdes mannen till ett åttaårigt fängelsestraff. Arkivbild. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Dömd i mobilhärvan släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

En av de personer som i våras dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i jättehärvan med misstänkta momsbedrägerier med mobiltelefoner har släppts ur häktet efter beslut från hovrätten. Mannens advokat hoppas att det är en positiv signal inför domen som kommer om några veckor.

I maj dömdes sju personer till långa fängelsestraff av Växjö tingsrätt efter den första rättegången kring mobilhärvan, som beskrivits som Sveriges största bedrägerihärva. De utpekade huvudmännen fick sju respektive åtta års fängelse för grova skattebrott och näringspenningtvättbrott.

Domarna överklagades till Göta hovrätt, där huvudförhandlingen hållits under hösten.

Domen är aviserad till den 13 oktober men ett besked har redan kommit från domstolen: den åtalade som dömdes till det längsta, åttåriga fängelsestraffet ska inte längre vara häktad.

Välkomnas

Beslutet välkomnas av den tilltalades advokat Sobodan Jovicic.

– Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser men det talar åtminstone för en utveckling i positiv riktning för min klient, säger han till SVT.

Mannen var den enda åtalade som hölls häktad efter tingsrättsdomen. Den åtalade som fick det sjuåriga fängelsestraffet i tingsrätten har dock reseförbud och anmälningsplikt.

Åklagersidan vill inte kommentera domstolens beslut, hälsar Ekobrottsmyndighetens presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet