Dömdes till fängelse för bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga för blufföretaget Företagslansering AB dömdes till fängelse.

En av de tre åtalade männen, en 25-åring, döms till fängelse i ett år och sex månader för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. De andra två männen frias, enligt domen i Helsingborgs tingsrätt.

Företagslansering Sverige AB drog på ett år in 23 miljoner kronor på att fakturera företagare landet runt för sina tjänster.

450 polisanmälningar

Runt 450 polisanmälningar har kommit in mot företaget, som ska ha hotat med inkasso om företagarna inte betalade. Företagarna själva hävdar att de aldrig tackat ja till Företagslanserings tjänster.

Företagslansering AB var det företag som drog på sig flest klagomål under 2011 och efter åtalet har inget annat företag verkat intresserat av att ta på sig värstingrollen.

De tre männen var åtalade misstänkta i 21 fall av grovt bedrägeri och 19 försök till grovt bedrägeri. Den fängelsedömde 25-åringen fälls dock inte på alla punkter. Han döms för elva fall av grovt bedrägeri där telefonförsäljarna lurat sig till drygt 95 000 kronor totalt.

Fälls för 16 försök

Han fälls även för 16 fall av försök till bedrägeri. Säljarna krävde här över 120 000 kronor totalt.

Längden på hans fängelsestraff påverkas av att han redan var dömd till skyddstillsyn under den period som bedrägerierna genomfördes.

Han döms också att tillsammans med företaget bakom bluffakturorna, Företagslansering Sverige AB, betala skadestånd till de drabbade. Summorna varierar, från knappt 5 000 kronor till drygt 15 000 kronor.

-Vi ser den här domen som en framgång. Det finns drabbade som tycker att det är hemskt att det frias folk som har haft sina fingrar med i spelet, men för oss är det otroligt viktigt att få en fällande dom för grovt bedrägeri. För det sätter verkligen punkt på den diskussion som har varit om huruvida det här ska ses som grova bedrägerier eller någon form av civilrättslig avtalsskrivning, något tvistemål, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till TT.

-Det här är en väldigt, väldigt tydlig signal från domstolen att det här ska ses som bedrägerier, och att det ska utredas som bedrägerier. Det är en bra dom.

”Små aktörer drabbas”

Likt Per Geijer är kammaråklagare Tord Josefson nöjd med att rätten ansåg det handla om grovt bedrägeri, även om han helst hade sett samtliga åtalade fällda.

-De som är små aktörer ska drabbas av samma ansvar som den stora aktören, säger Tord Josefson, till TT.

-Det är grov organiserad brottslighet.

Härvans misstänkte huvudman är dock fortfarande borta och internationellt efterlyst, berättar Josefson. Det rör sig om en 36-årig man som är häktad i sin frånvaro.

-En av de huvudmisstänkta, säger Tord Josefson.

TT: Står han över den dömde 25-åringen?

-O ja.

TT: Kommer du att överklaga?

-Jag vet inte ännu.

Fakta: företaget bakom bluffen

* Företagslansering Sverige AB sålde sina tjänster under namnen Hittaföretagen.com och Hittaföretagen.se.

* Bluffakturor skickades till företag i hela Sverige.

* Verksamheten drevs först från Lund och därefter från Malmö.

* Många säljare arbetade endast kortare perioder, totalt kan det ha varit frågan om cirka 60 stycken. Några av dem vittnade i rättegången.

* I en del fall skickades brev med antingen Kronofogdens eller Sveriges domstolars logotyp på till företag som krävdes på pengar.

* Samtidigt sålde blufföretaget tjänster som skulle skydda mot just bluffakturor.

* Företagslansering hade länge flest läsarkommentarer på Svensk Handels varningslista över företag som ofta förekommer i klagomålssammanhang.

* En 36-årig man är fortfarande häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för inblandning i verksamheten.

Fakta: Så funkade bluffen

Småföretagare i hela landet vittnar om att ha varit med om följande eller liknande scenarier:

* En säljare ringde upp och sade att ett gratisabonnemang om att synas i olika sökmotorer hade förlängts och nu kostade pengar.

* Om den uppringde företagaren sade nej till att förlänga abonnemanget eller förnekade att det ens hade tecknats påstod säljaren att uppsägningstiden gått ut, vilket innebar en kostnad. Summor runt 24 000 kronor var vanliga.

* Vid ännu ett nej erbjöd säljaren ett avslutningsavtal, som kunde innebära en något lägre kostnad.

* Om företagaren fortfarande sade nej hotade säljaren med inkasso och rättsliga åtgärder.

* Säljaren hänvisade till ett inspelat avtal – som skulle kosta företagaren flera tusen kronor att lyssna på. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.