Tommy Iseskog. Foto: Edge HR

Dom om anställds självmord kan bli vägledande

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade domen där två chefer fälls för att ha orsakat en anställds självmord är unik, och kan få betydelse för liknande fall, anser arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

Två chefer vid socialförvaltningen i Krokom fälldes i dag för att genom mobbning ha orsakat att Lasse Persson tog sitt liv.

Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog anser att det är en väntad dom.

Chefer åtalas efter självmord

– När någon anser sig mobbad ska man utreda situationen, och det har man inte gjort på ett tillräckligt bra sätt, tycker domstolen. Det andra felet är att man inte har vidtagit någon lämplig åtgärd, utan tvärtom vidtagit en olämplig åtgärd, nämligen att underrätta om avsked, säger han till SVT.

Det är anledningen att Östersunds tingsrätt anser att det är ett grovt brott.

”Hade inte hänt om man gjort rätt”

Det svåra i fallet var att däremot att bedöma om felen var orsak till att mannen tog livet av sig.

– Och domstolen tycker med hög grad av sannolikhet skulle det inte hade hänt om man hade gjort rätt. Och då föreligger ett orsakssamband, säger Tommy Iseskog.

”Tänder en gnista av hopp”

Peter Bergqvist som är advokat åt Lasse Perssons änka, Maria Lundquist Persson, säger att den fällande domen kan få betydelse för andra utsatta.

Sedan han kopplades in i målet får han nästan dagligen mejl och telefonsamtal från människor som blivit drabbade av mobbning på arbetsplatsen. Många har inte trott att det är möjligt att vinna en rättsprocess.

– Innan jag satt i det här målet så förstod jag aldrig hur stort det här problemet är. Vi har tusentals, kanske tiotusentals människor som varje dag mobbas och fryses ut på sin arbetsplats, blir utbrända, går under och drabbas av psykisk ohälsa på grund av det här. Det här tänder en gnista av hopp hos dem. Jag tror att det här betyder oerhört mycket.

Kan få betydelse

Domen i tingsrätten är inte i sig prejudicerande, men eftersom den har överklagats kan den också få större tyngd. På det sättet kan den få betydelse för liknande fall i framtiden.

– Det kan bli en dom som blir vägledande för hur man ska resonerar om den fastställs i högre instans, säger Tommy Iseskog.

”Uppenbart vad som är fel”

Maria Steinberg som är forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet säger till SVT att lagen inte skriven för den här typen av fall utan konstruerad efter händelser av typen ”byggnadsarbetare får en byggnadsställning över sig”.

Men Tommy Iseskog anser inte att rättsläget har varit oklart.

– Det är ju inte sant. Arbetsmiljölagen handlar även om psykisk ohälsa, så den är tillräcklig, menar han. Det är en viktig och intressant dom eftersom det är första gången det här har ställts på sin spets, men rättsläget i sig har inte varit oklart.

– Det oklara och det svåra i praktiken är just bevisfrågorna. Det är ganska tydligt uttryckt vad man ska göra när en person har den här upplevelsen. Och därmed blir det ju också ganska uppenbart vad det är som kan vara fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet