Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omröstningen om pensionerna är ett dilemma för Annie Lööf, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: TT, SVT

Dragkampen om pensionerna sätter fingret på Lööfs dilemma

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med knappt fyra månader till valet hårdnar kampen om pensionärernas röster. På riksdagens bord finns nu två förslag som båda ger de sämst ställda pensionärerna mer pengar i plånboken.

Vilket det blir avgörs av Centerpartiet – som gör vad de kan för att slippa välja. Men det mesta talar ändå för att de kommer bli tvungna att bekänna färg.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Pensionärerna blir allt fler och därmed också en allt viktigare väljargrupp att övertyga. Det är en av anledningarna till att pensionerna seglat upp som en prioriterad fråga för partierna inför höstens val. V, S och SD har alla laddat för en valstrid om pensionärernas ekonomi. Och redan i mitten av juni, när riksdagen ska rösta om vårbudgeten, avgörs rond ett i den kampen.

På ena sidan finns det garantitillägg som Vänsterpartiet fick igenom för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Det innebär i snitt 750 kronor mer i plånboken för en miljon pensionärer som lägligt nog är tänkt att betalas ut ett par veckor före valdagen. På andra sidan finns högeroppositionens förslag som förstärker pensionärernas ekonomi genom en höjning av garantipensionen och bostadstillägget från oktober. De vill även sänka skatten för alla pensionärer och införa en så kallad gas i pensionssystemet, vilket kan bli verklighet först efter årsskiftet.

Centerpartiet avgör

Avgörandet ligger hos Centerpartiet. Gör de som i höstas och lägger ner sina röster i slutvoteringen så vinner förslaget från M, KD, L och SD. Det innebär i så fall att Centerpartiet för andra gången skulle agera så att ett SD-förhandlat budgetförslag går igenom riksdagen. Inte okomplicerat för ett parti om dyrt och heligt lovat att aldrig ge SD inflytande. I synnerhet inte om de vill behålla de kvinnliga storstadsväljare som tilltalats av partiets hårdnackade SD-motstånd.

Röstar Centerpartiet istället för regeringens förslag skulle de stödja ett förslag som Vänsterpartiet har fått igenom. Och det skulle placera dem tydligare på den rödgröna sidan inför valet vilket inte är optimalt för ett parti som går till val på en regeringslösning i “den breda mitten” där både M och S är tänkta att ingå.

Därmed sätter pensionsstriden också fingret på Centerpartiets dilemma i regeringsfrågan.

Hoppas på kompromiss

Nu hoppas Annie Lööf (C ) på pensionsgruppen där de borgerliga och Socialdemokraterna sitter. Att regeringen drar tillbaka sitt garantitillägg och förhandlar fram en kompromiss. För att ytterligare sätta kraft bakom kravet pekar Centerledaren på att det är pensionsgruppens uppgift att förvalta pensionerna och att en viktig del av det är att undvika budgivning om pensionerna i en valrörelse.

Men det är en högoddsare att manövern lyckas. En uppgörelse skulle sannolikt kräva både en rejäl höjning av garantipensionen och en modell som säkrar det så kallade respektavståndet mellan de som jobbat ett helt yrkesliv och de som har låga pensioner för att de jobbat mindre. En ekvation som blir svår att lösa på den korta tid som återstår till budgetomröstningen.

Dessutom får man nog betrakta viljan hos M, KD och L att lösa Centerpartiets trångmål som ytterst begränsad.

SD och V måste acceptera

Ytterligare en faktor som talar emot en lösning i pensionsgruppen är att såväl SD som V måste acceptera uppgörelsen. Och varför skulle de göra det när de inte får sitta med vid förhandlingsbordet? Särskilt inte som båda partierna ser de redan framförhandlade förslagen som stora framgångar.

Det mesta talar alltså för att Centerpartiet till sist kommer tvingas bekänna färg. Och hur de än vänder sig medför valet nackdelar. Det är inte lätt att hålla fast vid principerna när den politiska spelplanen förändras.

Missa inte SVT:s bevakning av inrikespolitiken under valåret – prenumerera på Politikbrevet HÄR.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.