• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Polisens tekniker arbetar på en brottsplats i Malmö, bilden är tagen den 29 februari 2016. Foto: TT

Dramatisk ökning av dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Gängrelaterade dödsskjutningar har ökat dramatiskt de senaste åren. Nio av tio mord inträffar i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Kriminologen Mikael Rying är mycket oroad. ”Det är ett gigantiskt socialpolitiskt misslyckande”, säger han.

I måndags sköts en man i 30-årsåldern ihjäl på Seved i Malmö. Mordvågen i staden har lett till att polisen kommer att få förstärkning av polisen i övriga landet.

Tillsammans med storstadsregionerna Göteborg och Stockholm står Malmö för 90 procent av allt dödligt våld med skjutvapen i kriminella miljöer. Enligt preliminära siffror från polisens nationella operativa avdelning, Noa, inträffade mellan 2006 och 2015:

  • 46 mord i polisens Region Stockholm
  • 46 i Region Väst (Västra Götalands och Hallands län)
  • 38 i Region Syd (Kronobergs, Blekinge, Kalmar och Skåne län)

Olika motiv

Antalet dödsskjutningar har ökat dramatiskt, från sammanlagt åtta mord 2006 till 32 mord år 2015.

Motiven är minst sagt varierande.

– Det kan handla om allt från uppgörelser om narkotika till ren svartsjuka, och oförrätter som det enligt objektiv mening är obegripligt att man kan döda någon för, säger Mikael Rying, kriminolog på Noa.

Svårare att utreda

Det har också blivit svårare att utreda brotten, eftersom det ökade antalet mord gör att färre poliser kan avsättas till vart och ett av fallen. Dessutom har gängen blivit mer löst sammansatta, medlemmarna byter i högre utsträckning gäng i dag än på 1990-talet.

– De här fasta gängen som mc-gängen Bandidos och Hells Angels ser vi nästan inte i dag i de här sammanhangen. Det har övergått till kriminella nätverk som är mer svåröverblickbara. Det gör att det är svårt att ringa in personer och veta vilka man ska rikta in sig på vid en utredning.

Ofta kommer morden slag i slag, eftersom det rör sig om hämndmord. Det är också svårt att hitta någon som vill ge polisen upplysningar.

Kopplade till social status

Enligt Mikael Rying behövs det fler mordutredare, men för att stoppa utvecklingen krävs andra insatser både från statligt och kommunalt håll. Brotten är kopplade till social status, menar han.

– De flesta av morden inträffar i förorter, i så kallade utanförskapsområden. Grova brott begås nästan alltid av människor med sociala, psykiska och missbruksproblem, och de bor till stor del i områden med en låg social status.

Han är mycket oroad över utvecklingen.

– Läget är akut. Vi vet att det skjuts i parti och minut. Människor som bor i de här områdena är livrädda, det är ett gigantiskt socialpolitiskt misslyckande som ingen verkar vilja ta i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.