• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: SVT

Dramatiskt ökad kostnad för ensamkommande

Publicerad

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar nu kraftigt och spräcker alla tidigare prognoser. Detta innebär samtidigt att även kostnaden för denna flyktingmottagning ökar kraftigt och landar långt över 20 miljarder nästa år.

SVT kunde i går berätta att Migrationsverket justerar upp prognosen kraftigt för antalet ensamkommande flyktingbarn. Från den tidigare uppskattningen om 12.000 ensamkommande erfar SVT att mottagandet landar på 30.000 ensamkommande flyktingbarn i år. Det blir alltså 18.000 fler än vad man tidigare beräknat.

Den dramatiska ökningen innebär även en kraftigt ökad kostnad för den delen av flyktingmottagningen. SVT har utgått från den senaste prognosen från juli då kostnaden för anlända ensamkommande flyktingbarn beräknades uppgå till 12,6 miljarder under nästa år. För att räkna ut merkostnaden har vi har utgått från den schablonersättning som ges till kommunerna för placering av ett ensambarn. Den ligger i dag på 1.900 per barn och dygn. Med denna beräkning ökar kostnaden ytterligare 12,5 miljarder kronor med anledning av den justerade prognosen. Totalt skulle kostnaden för ensamkommande flyktingbarn bli 25 miljarder kronor.

Lågt räknat

Beräkningen är ytterst grov och utgår endast från schablonersättningen till kommunerna för boendet. På Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar man att detta är ett alltför lågt belopp. 

– Vad vi kan se är att om kommuner redan har handlat upp boenden, då kan man klara sig på de pengarna, men nu befinner man sig i ett läge där kommunerna ska göra upphandlingar, och det innebär att 1.900 kan vara väldigt svårt att komma ner i, säger Annika Wallenskog, som är biträdande chefekonom på SKL.

Vård och skola tillkommer

Regeringen försöker nu pressa kostnaden för boendet på olika sätt, så att den blir lägre, men i SVT:s beräkningar finns inte eventuellt ökade kostnader för exempelvis skola och vård. Detta tillkommer. 

Vare sig Migrationsverket eller migrationsministern vill kommentera de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.