Drunkningsolyckorna ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Drunkningsolyckorna har ökat kraftigt i år och i många fall är små fritidsbåtar inblandade.

Både livräddningssällskap och båtbranschen upprepar kravet på en lag om flytvästar.

Enligt preliminär statistik från Svenska Livräddningssällskapet (SLS) som TT tagit del av har 38 personer drunknat hittills i år. Under första halvåret 2010, alltså inklusive den vanligtvis olycksdrabbade midsommarhelgen, stannade siffran på 28.

Av årets 38 hittills drunknade var 16 ute på sjön i en fritidsbåt.

-Det känns väldigt oroväckande och det är tydligt att den typen av olyckor har ökat. Det kan vara så att väldigt många som inte är vana vid sjön ger sig ut i båtar och de vet inte hur man beter sig eller vilka riskerna är, säger Anders Wernesten på SLS.

Fel av politikerna

Han och andra företrädare för sjösäkerhet påpekar att flytvästar, eller snarare bristen på flytvästar, är det stora problemet.

Anders Wernesten anser att politikerna började i fel ända när de förra året skärpte gränserna för sjöfylleri, men inte lagstiftade om att det ska finnas flytvästar till alla i båten.

-Det hade varit betydligt effektivare. Om du är full och ramlar överbord flyter du i alla fall, säger han.

Även Båtbranschens riksförbund (Sweboat) vill ha lagstiftning. Deras bedömning är att en lag som gör båtföraren ansvarig för att det finns flytvästar till alla ombord skulle spara cirka 30 svenskars liv varje år.

-Det är inget storebrorspekande från vår sida. Det bör vara upp till var och en att ha den på sig, men finns flytvästen tillgänglig ökar sannolikheten för att den används, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

Utredning pågår

I till exempel Norge finns en sådan lagstiftning och den har även varit på gång i Sverige, men ännu har inget hänt. I dag ligger bollen hos Transportstyrelsen som fått regeringens uppdrag att komma med förslag hur drunkningsolyckorna kan minskas.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), som ska få underlaget i februari nästa år, påpekar att det även kan handla om regelskärpningar.

-Oavsett om du kör bil eller båt så har du ett stort eget ansvar. Sedan finns det hjälpmedel som kan förhindra att du dör, till exempel flytvästar, och vi ska hitta bästa sättet att få människor att ta dem på sig. Vi får se om det krävs en lag för det, säger hon.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.