Tingsrätten anser att risken att Anders Eklund ska återfalla i allvarlig brottslighet anses vara alltför hög. Foto: Arkivbild

Dubbelmördaren Anders Eklund nekas tidsbestämt straff

Publicerad

Tioåriga Engla Höglund mördades för snart 15 år sedan. Nu ville den livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund få straffet tidsbestämt – men domstolen sa nej.

– Det var väntat. Jag var inte orolig, säger Englas mamma Carina Höglund.

Mordet är ett av de mest omskrivna i svensk kriminalhistoria. En lördag i april 2008 försvann Engla Höglund, 10, när hon var ute och cyklade nära sitt hem i Stjärnsund i Dalarna.

Två dagar senare greps Anders Eklund, som numera har nytt efternamn, efter att hans bil identifierats i ett fotografi taget av en privatperson.

Eklund erkände mordet på Engla samt mordet på Pernilla Hellgren i Falun åtta år tidigare. I oktober 2008 dömdes han till livstids fängelse.

Ansågs vara för farlig

Tio år senare, 2018, ansökte han om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff – men fick nej av Örebro tingsrätt. Motiveringen var att risken att Anders Eklund skulle återfalla i allvarlig brottslighet ansågs vara alltför hög.

Nu har han gjort ett nytt försök. Men efter förhandlingar på tisdagen nekades han återigen av tingsrätten med samma motivering.

Englas mamma Carina Höglund var på plats i rätten och menar att beslutet var väntat.

– Men jag tycker det är bedrövligt att man får hålla på och ansöka gång på gång. Först så tidigt som efter tio år, sedan varje år till man får det tidsbestämt. Det är onödiga pengar som slängs bort som skulle kunna gå till viktigare saker, säger hon.

John Ausonius
Känd som ”Lasermannen” och hade rasistiska motiv bakom sina dåd. Ausonius är dömd till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och flera rån.

Jackie Arklöv
Arklöv är dömd till livstidsfängelse för två polismord, även kallade ”Malexandermorden” efter mordplatsen Malexander i södra Östergötland.

Tommy Alexandersson
Alexandersson är dömd till fängelse på livstid för fem mord och två mordbränder.
 
Natalia Pshenkina
Pshenkina är dömd till livstids fängelse för mordet på sin exsambo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.