Armina Etminan tycker att USA:s nya visumregler misstänkliggör individer. Foto: Arash Mokhtari/TT

Dubbelt medborgarskap försvårar USA-resan

Uppdaterad
Publicerad

En dyrare och mer tidskrävande resa till USA väntar svenskar som är medborgare i eller som varit i Irak, Iran, Sudan och Syrien. Anledningen är att USA i sin kamp mot terrorismen inte längre tillåter somliga att använda sig av det förenklade inresetillståndet.

– Jag märkte det för bara några dagar sedan att jag inte kommer kunna resa med jobbet. Jag blev förvånad och arg, säger Armina Etminan som arbetar som utbildningssamordnare på Stiftelsen Make Equal, som jobbar med metoder för jämlikhet.

Hon planerade att delta i FN:s kvinnokommissions konferens, CSW, i New York i mars, men hennes ena medborgarskap i Iran satte stopp för resan.

– Jag hade ju en godkänd ESTA eftersom jag hade varit där i november. Så jag hade tänkt att det var redan klart och biljetterna skulle bokas när jag fick reda på det här.

Kostar 160 dollar

Sedan den 21 januari kan svenskar som också har medborgarskap i eller besökt länder som Iran, Irak, Sudan och Syrien inte längre använda sig av det förenklade inresetillståndet ESTA. Istället för att betala 14 dollar och ansöka om ESTA 72 timmar före avresa väntar nu en process som kostar 160 dollar, tar flera timmars pappersarbete och kräver en intervju på ambassaden i Stockholm. Att få ett visum kan ta upp till åtta veckor, eller längre.

– När jag såg nyheten om de nya reglerna i mitt flöde så reagerade jag inte ens för jag tänkte att jag har svenskt medborgarskap. Jag lever ju här. Det är ju nästan aldrig så att jag reser med mitt iranska pass, säger Armina Etminan.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera personer som sökt visum enligt de nya reglerna. Den intervju som ambassaden gör innehåller bland annat frågor om alla tidigare resor som både den sökande och personens närmaste familj har gjort.  En person som nyligen sökte visum kallar processen för ”förnedrande” och säger att det inte är något han velat göra om han inte var tvungen för sina affärer. 

”Utsatt för diskriminering”

En annan som ännu inte sökt visum påpekar att hon aldrig varit i Iran och inte heller vill ha några kopplingar dit. Hon har bara fått sitt medborgarskap via sina föräldrar.

Armina Etminan tycker att de nya reglerna misstänkliggör individer och tillskriver dem egenskaper på grund av medborgarskapet.

Det är en kollega till henne som nu får åka på konferensen.

– Vi skickar en kollega som endast har ett svenskt medborgarskap, som är vit helt enkelt och som inte har erfarenheter som jag har. Hon är jättekompetent, men det blir en annan typ av gruppsammansättning, som inte var planerad från början. Så det känns som att åter igen så blir jag som ska lyfta de här frågorna misstänkliggjord och utsatt för en form av diskriminering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer