Dubbelt så många gode män än tidigare trott

Uppdaterad
Publicerad

För första gången finns det nu siffror på hur många som har en god man, förvaltare eller förmyndare i Sverige. Det visar sig att det är dubbelt så många som myndigheterna tidigare trott, enligt en ny unik kartläggning.

– Det tycker jag är väldigt skrämmande med tanke på att de har en sån viktig funktion, säger Thomas Jansson, ordförande för FUB, en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

– Vi har exempel på de som flyttat runt mellan olika kommuner för att få fler och fler huvudmän för att få mer och mer pengar. Det visar ju också att vi behöver ett nationellt register för att få stopp på de som bara flyttar runt på det här viset, säger Thomas Jansson till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har granskat gode man-systemet och har funnit ett system med många hål och maskor där kontrollen sviktar. Gode män och förvaltare har kommit undan med att stjäla pengar, sälja fastigheter eller att bara inte redovisa vart pengar har tagit vägen till ett värde av hundratals miljoner.

Läs också: Hela granskningen #deutsatta

”Nu har ni satt det på papper”

Stölderna har kunnat pågå eftersom många kommuner har en underbemannad överförmyndarverksamhet, eller överförmyndare som inte har tillräckliga kunskaper eller vilja att polisanmäla misstänkta stölder.

De som kontrollerar kommunernas överförmyndare, Länsstyrelserna, har inte heller kunnat göra något om kommunen inte agerat efter att ha fått kritik vid en inspektion.

På FUB tar de ofta emot samtal från förtvivlade medlemmar som blivit av med pengar, eller inte fått den hjälp de behövt.

– Egentligen så visar ni ju det som vi har hört talas om tidigare, men inte har kunnat belägga, säger Thomas Jansson, men nu har ni satt det på papper.

Över 150.000 gode män, förvaltare eller förmyndare

Det har inte heller funnits någon central kontroll eller kunskap på riksnivå, inte ens en siffra på hur många som har en god man, eller hur många gode män, förmyndare eller förvaltare det finns. Men efter att i nästan två år ha haft ett regeringsuppdrag om att få kommunerna att rapportera det, har Länsstyrelsen i Dalarna idag publicerat sina resultat.

Alla kommuner utom 25 har rapporterat in, och det visar sig att det finns 217.145 huvudmän, som de som behöver hjälpen kallas. 51.031 är ensamkommande barn, 18.682 har förvaltare som är att jämföra med gamla tiders omyndighetsförklaring, 41.473 har förmyndare, alltså är föräldralösa barn, och 105.959 personer har en god man. De som är gode män, förvaltare eller förmyndare är 150.155 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.