• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Dunprodukter tas bort ur sortiment

Publicerad
Flera svenska företag och importörer tar nu avstånd från dun som plockats från levande fåglar. Åhléns har beslutat att ta bort alla dunprodukter till dess man kan garantera att de kommer från döda fåglar.

Möbeljätten Ikea uppger att de ska kontakta leverantören för att under- söka uppgifterna och sängföretaget Sova har tillsvidare stoppat inköp av dun i väntan på dokumentation. Jysk vill införa obligatoriska stickprover.

Det var i söndags som TV4:s Kalla fakta avslöjade att miljoner gäss plågas svårt när de plockas levande.

Slaktats för köttproduktion
Sportkedjan Stadium har fått försäkran från sina märkesleverantörer om att det dun som används plockas från döda fåglar som slaktats i samband med livsmedelsproduktion.

-När det gäller våra egna varumärken har vårt folk själva varit på plats och sett med egna ögon att det plockas från döda ankor i livsmedelsproduktion, säger presskontakten Sussi Calås-Jonsson.

Informationen har gått ut till kedjans butiker och ligger också ute på Stadiums hemsida.

Också kedjan Intersport tar avstånd från dun plockat från levande fåglar och slår på hemsidan fast att produkterna bara ska innehålla dun och fjädrar från redan döda fåglar som slaktats för köttproduktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer