Dyrt anlita familjehem via privata företag

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT berätta om att många kommuner placerar barn i familjehem via privata företag, något som många socialchefer tycker är en alltför dyr lösning. Men branschen menar att kommunerna för skylla sig själva när de gör dåliga upphandlingar.

Som SVT har rapporterat är ungefär 1.600 barn placerade i ett så kallat konsulentstött familjehem som kommunen anlitat via ett privat företag.

 I över hälften av fallen har barnen placerats i ett sådant familjehem för att kommunen inte hittar ett familjehem på egen hand.

SVT granskar familjehemsföretagen

Enligt SVT:s beräkningar går ungefär en miljard kronor av skattebetalarnas pengar till företag som förmedlar familjhem till kommuner.

I SVT:s undersökning skriver många socialchefer att de tycker den här typen av familjehem ofta är alltför dyra.

– Som chef är jag ansvarig för ekonomin och det stora problemet är att den här typen av placeringar har blivit väldigt kostnadskrävande, säger Birgitta Zaar som är enhetschef i Sundbybergs kommun.

Kostar fyra gånger så mycket

Enligt Birgitta Zaar är snittkostnaden i Sundbybergs kommun 520 kronor per dygn när kommunen placerar ett barn direkt i ett familjehem. Då är både ersättning och omkostnader till familjehemmet inräknade.

Förra året anlitade Sundbybergs kommun nio olika företag för placeringar av barn i familjehem. Enligt Birgitta Zaar var snittkostnaden för den typen av placeringar 1.993 kronor per dygn förra året. Alltså nästan fyra gånger så mycket som vid en egen placering.

– Det är höga vinstmarginaler för de privata företagen i familjehemsvården och det jag tycker är mest bekymmersamt är att de pengar vi betalar ut inte kommer till de mest utsatta barnen. Det är de som verkligen behöver pengarna.

Kommunerna gör dåliga upphandlingar

Andreas Ramlöv jobbar på ett privat företag inom familjehemsvården som heter Familjehemscenter. Han är också styrelseledamot i Riksförbundet för förstärkt familjehemsvård. Han tycker att Sundbybergs kostnadssiffror verkar väldigt höga och säger att det går att hitta betydligt billigare placeringar,

– Jag tycker det verkar som Sundbybergs kommun anlitar fel företag. Generellt tycker jag också att socialcheferna sparkar bollen i stolpen. Om de tycker att det är dyrt, varför köper de då de här tjänsterna? Antingen har de inte byggt upp en egen verksamhet, eller så har de gjort dåliga upphandlingar.

”Vissa barn kostar mer”

Andreas Ramlöv säger också att priset beror på vad det är för sorts placering. Vissa barn behöver mer stöd än andra och då kostar det också mer. Sedan säger han att socialcheferna missar flera kostnader i sina beräkningar när det gäller de egna familjehemmen.

– Man kan resonera om vad det skulle kosta om kommunerna byggde upp den här typen av verksamhet själva. Där de bland annat rekryterar och utbildar familjehem, samt betalar ut löner till socialsekretare. Det här är kostnader de inte räknar in och man kan undra vad prislappen då skulle hamna på, säger Andreas Ramlöv.

Lyckosökare

Han varnar ändå för att det finns oseriösa företag i branschen.

– Det finns företag som är drivna av vinst och som är en typ av lyckosökare. Men jag vill understryka att det rör sig om få företag,

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet