Foto: SVT

Kan bli dyrt att köra på vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinsolyckorna fortsätter att öka men att köra på ett djur kan bli en (svin)dyr affär. När Carolinne Lidén nyligen körde på ett vildsvin dröjde hon för länge med att ringa polisen och har därför nu dömts till böter på över fem tusen kronor.

En kväll när Carolinne Lidén kom körade i Norrtäljetrakten rusade plötsligt några vildsvin ut framför bilen.

Hon han inte bromsa utan körde på ett av dem.

– Jag gick fram för att kolla ifall det var skadad men jag såg inget djur men hör plötsligt hur det rasslar till i buskarna och jag vet ju att vildsvin kan vara aggressiva. Min mamma som jag ringde sa att jag skulle sätta mig i bilen, sedan åkte jag hem uppskakad och chockad, berättar Carolinne Lidén.

Hon tog ett par bilder på bilen som hade fått en buckla och körde sedan vidare.

– På jobbet träffade jag mina kollegor och berättade vad som hänt. Då sa de att jag måste ringa polisen och anmäla händelsen, säger Carolinne Lidén.

Böter på över 5000 kronor

Det var först då, ett par dagar senare, som hon ringde och berättade för polisen var och när hon kört på vildsvinet. Enligt jaktförordningen måste en anmälan göras direkt. Därför har hon nu dömts till böter på över 5.000 kronor.

– Jag blev väldigt besviken. Här har jag ringt in för att göra rätt för mig. Tacken är att jag får ett straffföreläggande på 5.100 kronor och hamnar i belastningsregistret, säger hon.

Polisen Lars Jonsson förklarar:

– Man ska ringa direkt när man kört på djuret.

Men om man är chockad?

– Det kan man vara. Men man sätter en gräns vid 45 minuter, annars gör man sig skyldig till smitning och riskerar böter, säger han.

Många djur är anmälningspliktiga

Om man kör på inte bara en älg,björn eller varg utan också till exempel rådjur, utter, järv eller vildsvin, så måste man ringa polisen, och även märka upp var olyckan har inträffat. Helst med en orange remsa. Förra året rapporterades över 46.000 viltolyckor, men hur många som struntar i att anmäla vet man inte riktigt.

– Hur stort mörkertalet är kan man inte säga, men kanske är det ungefär en tredjedel av olyckorna. En del är nog omedvetna och man kanske inte tror att man kört på ett djur, eller att djuret klarat sig, och sedan tittar man bara efter om bilen skadats, säger polisen Lars Jonsson.

Carolinne Lidén förklarar:

 – Jag förstod på en gång att jag gjort fel. Men jag tycker det är överdrivet med det här straffet när jag valt att vara ärlig och berättat hur det varit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.