Dyrt med utbränd medarbetare

Publicerad

En utbränd medarbetare kostar arbetsgivaren ungefär 400.000 kronor, enligt Arbetsmiljöverket. Små företag är sämre än större på att arbeta med arbetsmiljö, och i botten finns många tjänsteföretag.

Små tjänsteföretag inom området information och kommunikation återfinns i botten när Arbetsmiljöverket har frågat 3.000 arbetsgivare om vad de känner till om systematiskt arbetsmiljöarbete och tillämpning av det. I kategorin ingår till exempel företag som arbetar med dataprogrammering, webb-utveckling och konsulttjänster inom telekommunikation.

– Ju större företaget är desto bättre är kunskaperna. Det sambandet är väldigt tydligt, säger Ulf Strandberg, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Att inte jobba med arbetsmiljön kan visa sig bli dyrt. Enligt myndigheten innebär en utbränd medarbetare som blir långtidssjukskriven kostnader för arbetsgivaren på ungefär 400 000 kronor, bland annat på grund av produktionsbortfall. En dålig chef kan leda till lågt engagemang hos personalen vilket kostar miljontals kronor. Dålig ventilation kan sänka prestationerna på arbetsplatsen med 15 procent.

– Siffrorna är framräknade som exempel. Vi har tagit hjälp av forskningen och autentiska fall. Det viktiga är att visa att det lönar sig att jobba med arbetsmiljön, säger Ulf Strandberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.