Smakämnen i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin. I dag finns ingen kontroll över vad man får i sig om man röker en e-cigarett. Foto: SVT

E-cigaretter sågas i rapport

Uppdaterad
Publicerad

Smakämnen i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin. I dag finns ingen kontroll över vad man får i sig om man röker en e-cigarett.

E-cigaretter ökar stadigt i popularitet och har så gjort sen introduktionen i början av 2000-talet. Rökare kan välja med eller helt utan nikotin. Bland de helt nikotinfria finns cirka 7 000 olika smaksättningar, som kaffe med donut till chokladkola.

– Vissa studier visar att de här smakämnena kan orsaka mer skada än vad nikotin gör. Man har sett förändringar i kognitiva funktioner, minne och inlärningsfunktioner, kopplat till en celldöd som blir av reaktioner med de olika ämnena som finns i smaksättningarna, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Länstyrelsen uppdragsgivare

På uppdrag av Länstyrelsen i Västra Götaland har Louise Adermark och en kollega vid Sahlgrenska akademin genomfört en kunskaps-sammanställning av alla de vetenskapliga studier som utvärderat e-cigaretternas säkerhet och hälsoeffekter.

– Jag visste redan att e-cigaretter med nikotin har kroniska hälsorisker på hjärnan, men jag hade inte räknat med att e-vätskorna skulle ha så stora risker, säger Louise Adermark till SVT Nyheter Väst.

Inga regler begränsar

Sedan juni 2017 finns en lag om e-cigaretter vad gäller försäljning, 18-års gräns, reklam etcetera. Men när det kommer till smakämnenas sammansättning, vad som händer när dessa komplexa molekyler hettas upp, vilka nya föreningar som då bildas och vilka effekter de har på lungorna är det ingen som i dag fullt ut vet. Och inga regler som begränsar. 

– I nuläget finns ingen kontroll överhuvud taget över det här, säger Louise Adermark.

Sprida informationen

Såsom varande kontrollmyndighet kommer nu Länstyrelsen i Västra Götaland att sprida informationen i rapporten för att förebygga och jobba vidare med kunskap som grund.

– Tidigare har det varit svårt att hitta lättillgänglig information kring dessa frågor, säger Ulrika Ankargren vid Länstyrelsen i Västra Götaland.

– De lanseras som giftfria om man använder e-cigaretter utan nikotin, men det vi ser i de här rapporterna är att e-cigaretter utan nikotin kan vara en direkt hälsofara, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Rapporten visar också att ungdomar som ofta använder e-cigaretter i större utsträckning börjar röka vanliga tobakscigaretter. Flera undersökningar i rapporter visar även att e-cigaretter inte är särskilt effektiva mot rökaavänjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.