Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristdemokraternas Ebba Busch säger att en ”ny typ av kriminalitet” som har att göra med värderingar nu syns i Sverige. Foto: SVT

Ebba Busch: Fattigdom är aldrig en ursäkt för att kasta sten

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Ett etiskt och värdemässigt utanförskap driver unga in i gängkriminalitet och fundamentalism, menar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

– Det är ett moraliskt förfall som inte har att göra med etnicitet, det har att göra med att vissa värderingar måste gälla oss alla, oavsett var vi kommer ifrån, säger Ebba Busch.

I Sverige är vi vana vid att förstå brottslighet rationellt, men det finns en typ av kriminalitet som KD-ledaren Ebba Busch tidigare sagt bygger på ett etiskt och värdemässigt utanförskap.

– Vi har haft en diskussion om att det saknas fritidsgårdar, det saknas möjlighet till utbildning och det saknas möjlighet till arbete och det är det som gör att man är kriminell, säger Ebba Busch i Morgonstudions partiledarintervju och fortsätter:

– Nu har vi sett en ny typ av kriminalitet där man förnedrar sina brottsoffer till exempel, vi såg det vid de här övergreppen i Solna för ett par år sedan och det har att göra med en värderingsmässig syn på den som man utsätter för brottet.

Ebba Busch menar att religion till viss del spelar en roll, men inte betyder allt.

– Jag skulle säga att vi behöver vara öppna i Sverige för att se att det finns ett gott och ett dåligt sätt att praktisera islam och kristendom på. Det finns vissa värderingar som oavsett vilken tro man har inte är valbara. Den extremism och den radikala islam som vi har sett i Sverige behöver vi markera väldigt mycket hårdare emot.

Behöver inte samhället snarare fokusera på att lyfta människor ur fattigdom?

– Fattigdom kan aldrig vara en ursäkt för att man kastar sten i syfte att ha ihjäl polis, det kan aldrig vara en ursäkt för att man begår en våldtäkt, det kan aldrig vara en ursäkt för att råna äldre. Det är ett moraliskt förfall som inte har att göra med etnicitet, det har att göra med att vissa värderingar måste gälla oss alla, oavsett var vi kommer ifrån, säger Ebba Busch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet