Ebba Busch välkomnar Nyamko Sabunis besked om en borgerlig regering.

Ebba Busch om Liberalernas besked: ”Kom hem, vi börjar om igen”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch (KD) välkomnar Liberalernas besked om att partiet vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val och öppnar samtidigt för samarbete med Sverigedemokraterna. Men att Alliansen som koncept skulle återuppstå är inte realistiskt, menar hon.

– Jag ser inte att det är en verklig utgång, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Förra fredagen berättade L-ledaren Nyamko Sabuni att partiets partistyrelse vill ingå i en borgerlig regering efter valet 2022. Det innebär att partiet kommer att lämna januariavtalet nästa år.

I Ekots lördagsintervju säger Ebba Busch att hon är positiv till beskedet.

–  Jag har uttryckt det precis så: ”Kom hem, vi börjar om igen”. Det är något mycket positivt för alla oss som vill se en ny inriktning för Sverige. Det är ju ett liknande besked som vi gav för två år sedan, säger KD-ledaren i intervjun.

”Delar grundläggande riktning”

Men att Alliansen skulle återuppstå är inte aktuellt, menar hon.

– Jag ser inte att det är en verklig utgång.

I intervjun öppnar Ebba Busch även för förhandlingar med Sverigedemokraterna i flera budgetpåverkande frågor.

– Tillsammans med Sverigedemokraterna skulle vi kunna göra större uppgörelser kring rättspolitiken, kring migration och jag hoppas även kring en del sjukvårdsfrågor. I flera delar delar vi grundläggande problemformulering och grundläggande riktning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer