Busch till angrepp mot Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch har inga lovord för finansminister Magdalena Andersson. I sitt tal går hon i stället till angrepp på storfavoriten till att bli landets nästa statsminister.

Ebba Busch har valt Hjo som plats för sitt tal ett år före valet. Där vid Vätterns strand återvänder hon till rötterna – både sin egen familjs och till varför hon blev kristdemokrat.

– Här lärde jag mig om vikten av familj och flit, om samhällsgemenskap och hur ett gott samhälle byggs underifrån, säger Ebba Busch.

Samma gamla S

Men hon ger sig också in i det pågående partiledarbytet i Socialdemokraterna. Och varnar för att S-strategerna försöker blanda bort korten.

– Deras förhoppning är att ett nytt ansikte ska förmå oss alla att glömma. Glömma den rödgröna röran. Glömma det bristande ledarskapet. Glömma alla misslyckanden, säger Busch.

– Alla vet att Magdalena Andersson är litegrann som socialdemokraternas kardinal Richelieu, viskandes i Stefan Löfvens öra. Hans misslyckanden är hennes misslyckanden.

Varningen från Busch

Busch varnar för att tro att Magdalena Andersson skulle innebära något nytt i politiken, eftersom hon likt den franske 1600-talskardinalen styrt och ställt i bakgrunden.

– Hon satt vid hans (Löfvens) sida under migrationskrisen, Transportstyrelseskandalen och coronavåren. Hon satt vid hans sida när han lovade Europas lägsta arbetslöshet – och när han bröt det löftet.

Fokus på landsbygd

Ebba Busch vill också lansera KD som det nya landsbygdspartiet, och lyfter fram att partiet nyligen värvat landsbygdsföreträdare från Centern och Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– I dag är vi den främsta förkämpen för landsbygden och våra små och medelstora städer, för hjärtlandet. Vi är partiet för att hela landet ska fungera, säger Busch.

Se hela Ebba Buschs sommartal här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.