”Ebba Busch Thor begär replik på mig men inte på Jimmie Åkesson”

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till mellan de forna Allianskollegorna Annie Lööf och Ebba Busch Thor under onsdagens partiledardebatt.
– Jag noterar att Ebba Busch Thor begär replik på mig men inte på Jimmie Åkesson, sa Annie Lööf.

I ett replikskifte mellan Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) som huvudsakligen handlade om kostnader för människor som bor på landsbygden valde Annie Lööf att avsluta med en pik mot den tidigare Allianspartnern.

– Jag noterar slutligen att Ebba Busch Thor begär replik på mig men inte på Jimmie Åkesson, sa hon.

Ebba Busch Thor, som därmed bröt mot en tidigare policy inom Alliansen, svarade omgående på piken.

– Man kan anklaga Jimmie Åkesson för mycket men inte för att ha släppt fram Stefan Löfven, det är därför jag vill ställa frågor om vad januariöverenskommelsen faktiskt kommer att innebära, sa hon.

Vill se garanti för januariavtalet

Därefter återgick debatten dock till att handla om huruvida C-ledaren kan garantera att januariavtalet inte kommer att leda till att folk på landsbygden drabbas av höjda miljöskatter och annat som gör det dyrt att leva på landsbygden.

– Höjer man miljöskatter ska man också få tillbaka på skattsedeln, sa Annie Lööf och hänvisade till den gröna skatteväxlingen i avtalet.

Annie Lööf fick senare frågan från det samlade journalistuppbådet om hon är arg över att Ebba Busch Thor begärde replik på hennes anförande.

– Inte alls, man får replikera vilka man vill, svarade C-ledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.