• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

KD-ledaren Ebba Busch Thor hävdar att försvarsministern smiter från sitt ansvar genom att vilja hålla nere anslagen till försvaret. Foto: TT

Ebba Busch Thor: Försvarsministern verkar se som sin huvuduppgift att hålla nere anslagen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist anklagar Kristdemokraterna för att smita från sitt ansvar om försvarsbudgeten. Nu går Ebba Busch Thor till motangrepp.

– Han verkar se som sin huvudgift att i förhandling efter förhandling hålla nere anslagen så lågt som möjligt, säger hon.

Kristdemokraterna hoppade av budgetförhandlingarna om försvaret i måndags. Enligt partiledaren Ebba Busch Thor stod partiet alldeles för långt ifrån regeringen i frågan, det skiljde flera miljarder kronor.

LÄS MER: KD lämnar försvarssamtal

På onsdagen slöt regeringen en uppgörelse med Centerpartiet och Moderaterna, som slutade på ett extra tillskott på totalt 8,1 miljarder kronor till totalförsvaret 2018–2020. Pengarna ska fördelas på tre år.

Samtidigt passade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på att ge Kristdemokraterna en känga för att de hoppade av förhandlingarna. 

– Jag tycker att Kristdemokraterna smet ifrån sitt ansvar, säger han.

Liberalerna hoppade av förhandlingarna redan i våras.

Även Odenberg kritisk

Mikael Odenberg, som var försvarsminister i Alliansregeringen 2006–2007, är kritisk till att både Kristdemokraterna och Liberalerna i slutändan ställde sig vid sidan av förhandlingarna.

– Jag tycker att de gör det lite enkelt för sig. De tror att det finns en ”quick fix”. Men det handlar inte om att hälla pengar över försvaret på kort sikt, det är inte så det funkar. Det handlar om att mödosamt återta en rimlig nivå på den svenska försvarförmågan, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Regeringen ger Försvarsmakten 8,1 miljarder extra

KD till motangrepp

Men Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor slår tillbaka mot Peter Hultqvists kommentar. Hon menar att det i själva verket är försvarsministern som smiter ifrån sitt ansvar.

– Jag menar att försvarsministern smiter ifrån det som borde vara hans huvudansvar och huvudbry, när han verkar se som sin huvuduppgift att i förhandling efter förhandling hålla nere anslagen så lågt som möjligt. Det kan inte vara en uppgift i ett så allvarligt säkerhetspolitiskt läge som vi har för en försvarsminister, säger hon till SVT Nyheter.

Kristdemokraterna krävde 10 miljarder kronor – knappt 2 miljarder mer än vad slutsumman till försvaret blev. Ebba Busch Thor menar att partiets beslut att hoppa av förhandlingarna satte press på regeringen.

– Det är uppenbart, i och med att vi har haft ett så låst läge hela sommaren att vårt agerande att lämna i måndags hade effekt. Över natt åkte både budet upp och man fick en större långsiktighet.

Hon tycker att 8,1 miljarder är för lite.

– Man fortsätter från regeringens sida att behandla försvaret med osthyvel, det måste det bli ett slut på.

Liberalerna kritiska

Liberalerna går ännu längre och kräver ungefär 16 miljarder till försvaret på en treårsperiod.

– Det här innebär inte att försvaret förstärks på något sätt. Man förstärker bara svarta hål i budgeten. Sverige behöver kraftigt höja försvarsförmågan. Jag är besviken på att man landat i detta, från både Moderaterna och Centerpartiets håll, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till TT.

LÄS MER: Så ser regeringens budgetuppgörelse ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.