Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar på Stora Torget i Falun i april 2019. Foto: Ulf Palm/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ebba Busch Thor i förtroendetopp

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är nu den partiledare som har störst förtroende bland väljarna. Det visar Novus senaste undersökning om förtroendet för partiledarna, som SVT Nyheter har tagit del av.

– Det mest påtagliga i den här undersökningen är att förtroendet för Ebba Busch Thor (KD) fortsätter att växa så tydligt. Hon har uppenbarligen en god förmåga att nå ut till väljarna, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Stora förtroendeproblem för Löfven

Samtidigt är det tydligt att såväl Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, har stora förtroendeproblem. Medan Stefan Löfven halkar ned till andraplatsen i denna förtroende-liga, faller Ulf Kristersson ned från en delad tredjeplats i januari, till en femteplats nu i maj.

– Stefan Löfven har uppenbara problem med januariavtalet, där inte minst många av de egna socialdemokratiska väljarna inte gillar regeringssamarbetet med Centerpartiet och Liberalerna, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel, som är en slumpmässigt rekryterad webb-panel, med 1 037 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år. Foto: Lars Sander/SVT Grafik

Åkesson har större förtroende än Kristersson

På den borgerliga kanten har samtidigt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson stora problem att axla en roll som den tydliga oppositionsledaren. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har större förtroende, och inte minst Ebba Busch Thor, som har blivit något av Ulf Kristerssons parhäst i den politiska debatten.

– Det här är riktigt bekymmersamt för Ulf Kristersson. Han har problem med väljarstödet efter att ha misslyckats att ta regeringsmakten. Ovanpå det utmanar nu Ebba Busch Thor som den starkaste oppositionsledaren, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel, som är en slumpmässigt rekryterad webb-panel, med 1 037 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år, mellan den 9 och 15 maj 2019.

Partiledarförtroendet:

Ebba Busch Thor (KD): 36 %

Stefan Löfven (S): 30 %

Jonas Sjöstedt (V): 27 %

Jimmie Åkesson (SD): 26 %

Ulf Kristersson (M): 22 %

Annie Lööf (C): 21 %

Jan Björklund (L): 15 %

Isabella Lövin (MP): 10 %

Per Bolund (MP): 8 %

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar på Stora Torget i Falun i april 2019. Foto: Ulf Palm/TT
Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel, som är en slumpmässigt rekryterad webb-panel, med 1 037 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år. Foto: Lars Sander/SVT Grafik