Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varför sköt man inte skarpt?” – hör Ebba Busch (KD) om upploppen under påskhelgen i Ekots lördagsintervju. Uttalandet har fått Morgan Johansson (S) att reagera. Foto: Pontus Lundahl/TT/Paul Wennerholm/TT

Ebba Busch: Varför sköt man inte skarpt?

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ifrågasätter varför polisen inte sköt skarpt under påskhelgens upplopp.

– Varför har vi inte hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Ebba Busch riktar också kritik mot de regionala polisledningarna för hanteringen av upploppen. Partiledaren vill att polisen utreder varför man i vissa fall beordrade polisen att inte gå tillbaka in, utan stå tillbaka under upploppen.

– I ett läge där andra människor, som vill Sverige illa och polisen illa, bestämde sig för att ta över ett område då behöver polisen gå in och eskalera till den yttersta nivån.

Frågan som enligt Ebba Busch borde ställas är:

– Varför sköts det inte skarpt?

”Inte riktigt klok?”

Justitieminister Morgan Johansson (S) har reagerat på Ebba Busch uttalande.

”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok?” , säger han i en skriftlig kommentar till Ekot.

Han skriver vidare att han är stolt över polisens agerande under svåra förutsättningar.

”Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer, och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch.”

Polisfacket: ”Ett oerhört uttalande”

Även polisfacket är kritiskt till KD-ledaren Ebba Busch uttalanden.

”Detta är ett oerhört uttalande. Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.