Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: ”Ett steg närmare extraval efter Ebba Buschs besked”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Alla vill helst att arbetsmarknadens parter gör upp om arbetsrätten. Inget parti, möjligen med undantag från SD, vill egentligen ha ett extraval mitt under en pandemi. Ändå är det precis där vi till sist kan hamna med Ebba Buschs (KD) besked i dag.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Att högeroppositionen vill fälla Stefan Löfven (S) som statsminister borde inte komma som en nyhet för någon. Det har de upprepat så fort de fått chansen ända sedan Löfven intog Rosenbad en andra gång i januari 2019.  

Skillnaden nu är att Ebba Busch faktiskt verkar tro på Jonas Sjöstedts (V) misstroendelöfte. Eller hon vill i alla fall ge sken av att hon gör det. 

– Vi står inför den enda realistiska chansen under den här mandatperioden att fälla den nu sittande regeringen, sa hon på pressträffen i förmiddags. 

Med de orden kan hon ha satt igång en process som bara kan sluta med regeringskris eller extraval. Och de kommande dagarna riskerar partiledarna att måla in sig i hörn som blir väldigt svåra att ta sig ur.

Svårt för Kristersson att säga nej

Först har vi Ulf Kristersson (M). Han tänker inte hjälpa Jonas Sjöstedt att väcka ett misstroende men frågan är om han kan stå emot nu när Ebba Busch frågar. Hennes misstroende handlar ju inte om arbetsrätten utan om att regeringen “saknar förmåga att lösa Sveriges problem”. Det är det förstås mycket svårare för Ulf Kristersson att säga nej till. 

Skulle Ulf Kristersson vara den som ger Ebba Busch de mandat hon behöver för att väcka ett misstroende så ökar pressen på Jonas Sjöstedt. Ska verkligen det sista han gör som partiledare bli att fälla en socialdemokratisk statsminister? Svaret borde vara nej men Jonas Sjöstedt står benhårt fast vid att det enda som kan få honom att backa är om Stefan Löfven släpper alla planer på att genomföra LAS-utredningens förslag och låter arbetsmarknadens parter förhandla utan hot om lagstiftning. Om Löfven vägrar och det leder till att han faller i en misstroendeomröstning så har han sig själv att skylla, är Sjöstedts budskap. Det är ett hörn han har får svårt att lämna.

Arbetsmarknadens parter kan erbjuda lösning

Och då avgörs alltihop av Stefan Löfvens förmåga att navigera förbi en regeringskris. Hittills har han visat sig skicklig på det även när det inneburit dyrköpta eftergifter men den här gången ligger samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna i potten. Om Stefan Löfven gör som Jonas Sjöstedt vill och släpper LAS-utredningen så bryter han mot januariavtalet. Då spricker regeringsunderlaget och då försvinner sannolikt också drömmen om ett långsiktigt samarbete med Centerpartiet. Kort sagt så riskerar Stefan Löfven att behöva avgå både om han håller fast vid LAS-utredningen och om han inte gör det. En rörig rävsax absolut men inte omöjlig att ta sig ur. 

Den möjliga lösningen handlar om arbetsmarknadens parter. Kan de ta upp förhandlingarna igen och faktiskt komma överens så slipper Stefan Löfven både LAS-utredningen och hotet om att bli avsatt. Kanske behöver parterna en extra puff av januaripartierna för att börja förhandla igen. Något löfte som gör att de blir motiverade att faktiskt finna en lösning, trots att de står så långt ifrån varandra.  

De närmaste dagarna eller veckorna kan bli avgörande men den som hoppas på regeringskris eller ett extraval riskerar än en gång att bli besviken.   

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.