SVT:s Claes JB Löfgren och Marco Nilson.

Reportrarna: Skev mediebild av ebola

Uppdaterad
Publicerad

I nya tv-podden om medier berättar reportrarna som jobbat i eboladrabbade Liberia om en skev mediebild av sjukdomen. Och hur grannar, vänner och kolleger verkar rädda för dem. Smittade?

Väl hemma från sin reportageresa i eboladrabbade Liberia har SVT:s korrespondent Claes JB Löfgren och fotografen Marco Nilson fått kommentarer, halvt på skämt, halvt på allvar. Vänner och kollegor undrar om de kan ha smittats av sjukdomen. Ska man gå omvägar kring dem? Vara försiktig med välkommen-hem-kramar?

Okontrollerbar smitta

– Kan du äta i radiomatsalen, i stället för i tv-matsalen, de närmaste veckorna, undrade en kollega.

Medier

– Mina grannar är oroliga, så jag får förklara att jag inte är sjuk och blir jag sjuk så smittar jag inte så lätt, säger Marco Nilson.

”Blodfebern”, som ebola också kallats, beskrivs ofta som en okontrollerbar smitta i medierna, tycker Claes JB Löfgren.

– Man måste ha två saker i huvudet samtidigt. Berätta hur farlig ebola är, men också vara noga med att säga att det inte är en digerdöd, risken för att själv drabbas är liten om man vet hur sjukdomen smittar, säger han.

Spyor, svett och tårar

Ebola är inte luftburen. Det är först när man kommer i kontakt med kroppsvätskor – spyor, svett och tårar – som man kan smittas av en ebola-sjuk person.

Claes JB Löfgren tycker att medierna har gjort sig skyldiga till övertramp och bidragit till skrämma mer än att informera. Ett exempel är amerikanska tv-stationen CNN som sände ut ett inslag om en man som påstods vara ebolasmittad och flydde från ett sjukhus. I inslaget fångades mannen och brottades ner på marken.

– Effekten blir: Här kommer en joggande pestbacill och smittar ner hela stan, säger Claes JB Löfgren.

Ett ännu större problem med historien som spreds via CNN var att den inte alls var sann. Mannen flydde inte från sina vårdare och han var inte ebolasmittad. Han hade hälsat på en släkting på sjukhuset.

– CNN ”glömde” tala om det, säger Claes JB Löfgren torrt.

Tvärtom i Liberia

Mediernas rapportering i Libera var från början allt annat än alarmistisk, berättar reporter-teamet.

– De slutsatser man drog av mediebevakningen i början var att ”det här är någon som vill kuva oss har hittat på”, säger Claes JB Löfgren.

Nu har det helt vänt. Medier och myndigheter använder en slogan:”Ebola is real” för att alla ska förstå hur allvarligt problemet är.

– Man trycker upp t-shirts och skriver hip hop-texter om sjukdomen, berättar Claes JB Löfgren.

Lyssna på hela tv-podden i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet