Foto: TT

Misstänkt ebolafall utreds i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt fall av ebola utreds på Karolinska sjukhuset i Huddinge. I dag kommer provsvaret som visar om mannen är smittad eller inte.

Personen insjuknade i feber efter att ha vistats i områden där ebola förekommer och hålls nu isolerad enligt de rutiner som finns, enligt ett pressmeddelande.

– En ung man från ett land i Afrika där det finns ebola kom in till en närakut i Solna och sade att han hade feber, berättar Åke Örtqvist, chef på smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting för SVT.

Ebolautbrott

– En handlingsplan trädde då i kraft för att verkligen utesluta att det rör sig om ebola.

Svar inom ett dygn

Mannen fördes till Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Han fördes dit med en specialambulans där personalen har skyddskläder och fördes till ett speciellt rum på infektionskliniken där man undersöker och tar prover.

Proven har skickat till Folkhälsomyndigheten i Solna. Mannen har berättat att han inte haft någon kontakt med någon som är sjuk i ebola. Ett svar väntas i dag.

– Det finns ingen risk att han eventuellt har smittat någon. Varken blod eller kroppsvätskor har drabbat andra, säger Åke Örtqvist och tillägger att ebola inte smittar via luften.

Hålls isolerad

Mannen vårdas i ett rum avsett för isolering av misstänkta fall.

– Det har speciella luftslussar och också särskilda filter för ventilationen, säger Åke Örtqvist.

– Rutinerna har funnits sedan början på 1990-talet, sedan millennieskiftet har vi haft ett eget laboratorium för att kunna hantera sådana här fall snabbare än man kunde tidigare, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Avskrivna fall

För knappt två veckor sedan misstänktes en person ha insjuknat i ebola i Berlin. Det var en 30-årig kvinna från Västafrika som började må dåligt och berättade då att hon nyligen har varit i sitt hemland och varit i kontakt med ebolasmittade personer.

Det visade sig att hon hade malaria. Även två misstänkta fall av ebola i Österrike har avskrivits.

– Vi är inte speciellt oroade. När människor kommer hem med feber från smittade områden visar det sig oftast vara malaria, salmonella eller vanlig feberförkylning, säger Åke Örtqvist till SVT.

Om det skulle vara så att det rör sig om ebola kommer mannen att skickas till en specialklinik vid Linköpings sjukhus.

– Där kan de bedriva en helt annan intensivvård, säger Åke Örtqvist.

Inte första fallet

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten säger att det inte är första gången som ett misstänkt ebola-fall utreds i Sverige.

– Det här har ju hänt förut i Sverige, och har hänt upprepade gånger i de flesta av våra grannländer. Och det är så det ska vara, vi har en väldigt låg ribba för misstanke för att ingenting ska kunna slinka emellan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt Tegnell landar i snitt ungefär ett ebolatest i månaden hos Folkhälsomyndigheten.

Få mediciner

Det finns ännu ingen effektiv behandling eller något vaccin mot ebola. Men forskning pågår och flera substanser håller på att utvecklas. En av de mediciner som kommit längst är ZMapp.

Den blev berömd när två amerikanska hjälparbetare som smittats och fick läkemedlet överlevde. Sedan dess har ytterligare åtminstone fem andra fått samma behandling, varav två har dött.

Om det skulle visa sig vara ebola, finns det mediciner här?

– De finns så extremt få sådana mediciner så det måste man nog i så fall kontakta den tillverkaren och försöka få hit, säger Åke Örtqvist.

Fakta: Ebola inte luftburet

* Ebolaviruset orsakar en blödarfeber som vid tidigare utbrott har varit dödlig för mellan 50 och 90 procent av de smittade. Inkubationstiden är upp till tre veckor och de första symptomen är influensaliknande: feber, matthet och huvudvärk.

 * Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar – vilket också gjort att så många vårdarbetare varit bland de första offren eftersom viruset smittar via kroppsvätskor. Smittan är inte luftburen.

 * Det finns hittills inget erkänt botemedel och vårdmyndigheter koncentrerar sig på att sprida kunskaper om smittan, isolera drabbade och spåra deras kontakter samt att behandla symptomen med vätska, smärtlindrande och febernedsättande mediciner för att hjälpa immunförsvaret.

 * Den effektiva smittsamheten för ebola bedöms vara låg i ett välorganiserat samhälle med hög levnadsstandard som Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet