Ett asylboende i Munkedal brann ned förra veckan. Foto: TT

Efter bränder på asylboenden – nu vädjar polisen om hjälp

Uppdaterad
Publicerad
Efter en lång rad bränder på asylboenden och mottagningar för flyktingar har polisen fortfarande inga misstänkta. I princip inga tips eller vittnesmål har kommit in – nu vädjar polisen om hjälp.
– Alla som bor i landet måste hjälpa till. Det får inte vara så här, säger Börje Öhman, presschef.

I går brann det på en mottagning för ensamkommande flyktingbarn i Lund. I helgen brann en kolloverksamhet i Eskilstuna som var tilltänkt som asylboende. Dessförinnan hade det brunnit i Munkedal, Upplands Väsby, Ljungby... Listan över bränder har byggts på dag för dag.

Den koppling polisen ser mellan bränderna är själva målen, att det oftast är tilltänkta asylboenden som brinner.

Börje Öhman på Polismyndigheten säger att varje brand utreds ute i regionerna med lokala förundersökningsledare. Men så vitt han vet finns det inte några misstänkta för någon brand.

– Det är svårutredda brott, bevisen brinner upp. Det är väldigt svårt att komma fram till något när det är en totalbränd. Det är större chans att komma fram till något när räddningstjänsten lyckas släcka branden.

”Är beroende av vittnesuppgifter”

Öhman säger också att polisen får in väldigt få tips och ber om hjälp från allmänheten för att kunna lösa fallen.

– Vi är beroende av vittnesuppgifter men vi får inte in särskilt många tips. Det här är inget som polisen själv kan lösa.

– Kommuner, Migrationsverket och alla som bor i landet måste hjälpa till. Har man ett tips ska man meddela det, det får inte vara så här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet