Liberalernas rättspolitiske telesperson Roger Haddad i debatt med Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth. Foto: SVT

Efter Ekeroths uttalande: ”Det här är att gå för långt”

Uppdaterad
Publicerad

Kent Ekeroths utspel om att assylsökande ska fråntas demonstrationsrätt och sättas i förvar har fått stor uppmärksamhet. – Det här är att gå för långt, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad, i kvällens Aktuellt.

”De borde inte ens ha rätt att få hålla demonstrationer – det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom; detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt”.

Så skriver Ekeroth i inlägget som under de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet. Samtidigt demonstrerar flera personer, vissa av dem asylsökande, på Mynttorget i Stockholm mot den nya asyllagen för sjunde dagen i rad.

– Vi har tillstånd från polisen och det är helt fredligt och jag vet inte varför han tycker så, säger demonstranten Azar Almaouri.

”Resultatet: en våg av terrorism”

– I dag har vi hundratusentals personer som vi inte vet vilka de är, var de kommer från eller om de har kopplingar till terrorism. Resultatet har vi sett, en våg av terrorism, säger Kent Ekeroth.

På frågan huruvida demonstranterna på Mynttorget utgör ett hot vill inte Kent Ekeroth svara på.

”Det är oacceptabelt”

– Jag har träffat de här personerna, de är asylsökande som bott här i ett, ett och ett halvt år som vill veta hur de påverkas av riksdagens beslut. Att bunta ihop de och kalla dem terrorister är oacceptabelt, säger Roger Haddad.

”Hans ord gör mig ledsen”

På Mynttorget är många upprörda och känner sig ledsna över Kent Ekeroths uttalande.

– Alla i Sverige, oavsett om man är flykting eller inte, har rätt att vara här och berätta att man är upprörd över det som händer, säger demonstranten Reem Omer.

– Det här handlar om ordning och säkerhet för invånarna i vårt land, säger Kent Ekeroth i Aktuellt.

”Förstår inte att du kallar dig demokrat”

Kent Ekeroth tycker också att man ska ta inspiration av Australien, som drivit en hård flyktingpolitik och bland annat forslat personer som flyr till landet vidare till fattiga öar som Papa nya Guinea och Nauru.

– Australien och Schweiz har ett sådant system, vi måste hitta ett eget, men det är inte något konstigt, säger Kent Ekeroth.

Roger Haddad ifrågasätter förslaget, då Australien enligt honom fått kritik av både FN och andra internationella samfund för just detta.

– Jag förstår inte varför du kallar dig demokrat, det här är ren populism. Sverige är en demokrati, säger Roger Haddad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer