Flygplanen är av typen Air Tractor AT-802 Fire boss med en vattenkapacitet på 3000 liter per fällning. Foto: MSB

Efter extrembränderna 2018 – så brandbekämpar MSB från luften

Uppdaterad
Publicerad

Efter den extrema brandsäsongen 2018 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag av regeringen att stärka beredskapen vid skogsbränder. I dag står tio helikoptrar beredda dygnet runt under skogsbrandssäsongen – nytt för i år är två skopande flygplan.

– Krisberedskapen för att hantera skogsbränder är jättemycket bättre än för två år sedan, säger Anna Lindbäck, pressansvarig vid MSB.

Innan 2018 fanns ingen nationell förmåga från MSB att hantera brandbekämpning från luften. Det var istället upp till varje räddningstjänst att bedöma om det var möjligt att ha.

– Problemet blev att det då blev en fråga om ekonomi och personal och de kommunala räddningstjänsterna har olika förutsättningar, säger Anna Lindbäck.

Anna Lindbäck, pressansvarig vid MSB. Foto: MSB

Ökade helikopterberedskap

I fjol ökade MSB sin helikopterberedskap. Tanken är att tio helikoptrar ska kunna täcka hela Sveriges yta inom en timme. Helikoptrarna stationeras där de bedöms kunna göra störst nytta för tillfället.

Räddningstjänsten som behöver hjälp kommer in med en begäran till MSB.

– Efter en dialog tillmötesgår vi oftast den. Känslan är att räddningstjänsten är nöjda, säger Anna Lindbäck.

Använts vid 40 bränder

Till och med 30 juni 2020 har helikoptrarna och de två skopande flygplanen hittills bistått räddningstjänst vid 40 skogsbränder. I fjol användes helikopterstöd vid totalt 49 skogsbränder mellan april och augusti.

– Vi har haft en torr och varm sommar hittills och det är det som avgör, säger Anna Lindbäck.

Under en vecka i slutet av juni deltog helikopter vid 21 insatser från Mourievaara i Gällivare kommun i norr till Örebro i söder.

– Vi är mycket mer proaktiva i dag eftersom de flygande resurserna sätts in i ett tidigt skede innan branden har växt sig ohanterlig, säger Anna Lindbäck.

De tio helikoptrarna har 90 minuters beredskap och är strategiskt placerade runt om i landet. Foto: MSB

”Fantastiskt stöd”

De två skopande flygplanen har så här långt använts vid en brand i Östhammars kommun i mitten av juni.

– De hjälpte oss att bromsa brandspridningen så vi hann dra slang runt, säger insatsledaren Marcus Nordalen vid Uppsala brandförsvar.

Han upplever att planen var mer effektiva än helikopterstöd.

– Det gick snabbare. Vi hade vatten i närheten, så de kunde lasta snabbt och sedan vara tillbaka på bandplatsen igen, säger Marcus Nordalen.

Fler skopande flygplan

Men de skopande flygplanen är också en EU-resurs och ska kunna användas vid skogsbränder i hela norra Europa. På längre sikt kan det också bli aktuellt med större skopande flygplan – den typ som Italien bistod med under skogsbränderna 2018 och 2014.

Flygplanen är av typen Air Tractor AT-802 Fire boss med en vattenkapacitet på 3000 liter per fällning. Foto: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.