Mars och april har länge varit de månader då flest barn föds i Sverige, men under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och i dag är det vanligare att föda på sommaren eller försommaren Foto: TT

Efter förlossningskrisen – vården bättre rustad i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Fullbelagda förlossningsavdelningar och barnmorskor som inte hinner gå på toaletten på tio timmar. Det var verkligheten förra sommaren. I år ser situationen bättre ut, visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort. Men barnmorskeförbundet utesluter inte att patientsäkerheten är hotad.

– Att det är bättre än förra året betyder inte att det är bra, säger Mia Ahlberg, ordförande.

En barnmorskas bild på mensblod i arbetsbyxorna efter en natt på förlossningen på Södersjukhuset, då hon ensam ansvarade för tre födslar, blev startskottet på en intensiv medierapportering om förlossningskrisen. Förra sommaren blev var tionde kvinna i Stockholms och Skånes landsting hänvisad till att föda på ett annat sjukhus än det förvalda. Nu, ett år senare, uppger många sjukhus att läget är mindre ansträngt.

– Vi har lite kvar att lösa men det ser bättre ut än förra sommaren, säger Maria Blixt Lindsjö, områdeschef för obstetrik på Skånes universitetssjukhus.

Universitetssjukhuset i Örebro har ordinarie bemanning, men är en barnmorska mindre på natten.

– Eftersom vi samverkar inom regionen kan vi täcka schemat. Jag har ingen stor oro, säger Lotta Iggström, chefsbarnmorska.

I Karlskoga stänger dock förlossningen vilket innebär fyra platser färre i regionen. Och under midsommarhelgen tvingades sjukhuset skicka en kvinna till Västerås på grund av att det var fullt på förlossningen. En kvinna har också hänvisats till Örebro från Linköping.

– Det är mycket ovanligt. Jag har inga farhågor om att det ska bli problem i sommar men det är klart att det beror på hur fördelningen av födande blir, det är svårt att täcka upp för helt, säger Lotta Iggström.

Mer pengar till förlossningsvården i Stockholm

Efter förra sommarens kris har Stockholms läns landsting ökat ersättningen per förlossning med 4 000 kronor och ökat grundbemanningen med 60 medarbetare, varav en tredjedel är barnmorskor.

– Vi har sex förlossningskliniker som beräknas ta hand om ungefär 7 700 förlossningar under juni till augusti, och som det ser ut nu är vår kapacitet strax över 8 000 förlossningar. Vi har bättre förutsättningar än förra året, men det är en akutverksamhet och det kommer att bli perioder med högt tryck, säger Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Kan man känna sig trygg att föda i Stockholm?

– Jag tycker att man kan känna sig trygg. Ungefär 90 procent får föda där det är planerat och skulle det vara fullt har vi bra samarbete mellan förlossningsklinikerna i länet.

På Södersjukhuset, som var hårt ansatt för ett år sedan, har man en ”gynnsam situation” i år. Samtliga 14 förlossningsplatser är öppna och man är fullt bemannade, visar SVT Nyheters rundringning. Södertälje sjukhus säger sig vara rustade för högt tryck under sommaren, men någon garanti för att kvinnor inte ska behöva åka till andra sjukhus finns inte.

– Den risken finns alltid. Vi är det sjukhus i Stockholm som tar emot flest och behöver sällan hänvisa ifrån oss men även här kan det under några timmar vara helt fullt och då kan vi behöva hänvisa, säger chefsbarnmorska Maria Hedström.

Fler barn föds på sommaren

Mars och april har länge varit de månader då flest barn föds i Sverige, men under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och i dag är det vanligare att föda på sommaren eller försommaren, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Det, i kombination med semestertider, gör sommaren extra sårbar för förlossningsvården.

– Det har skett successivt men de högsta födelsetalen har vi i juli och under sommarmånaderna, säger Hanna Waernér, avdelningschef på BB på Akademiska sjukhusets i Uppsala.

Sjukhuset har lika många platser på förlossningen som under resten av året, men drar ner på platserna på BB. Fortfarande finns det luckor i schemat.

– Det är tajt så vi får ta det dag för dag. Personalen gör en heroisk insats och man får extra ersättning för flyttad semester och om man tar extra pass, säger Hanna Waernér som inte utesluter att man tvingas hänvisa kvinnor till andra sjukhus.

Är patientsäkerheten hotad?

– Det är klart att det är ett ansträngt läge, men vi täcker upp och slimmar rutiner för att det inte ska vara någon risk. Jag anser att det är säkert att föda hos oss även i sommar.

”Barnmorskor vill ha semester som alla andra”

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man svårare att lösa bemanningen under sommarmånaderna.

– Det är svårt på barnmorskesidan. Det är barnmorskebrist, i alla fall inom förlossningsvården, säger Lena Otterlind, tf verksamhetschef för obstetriken.

Samtliga sjukhus som SVT Nyheter har varit i kontakt med uppger att personal som flyttar sin semester eller tar fler pass får extra ersättning. Men i Jönköpings län har tre vårdenhetschefer avsagt sig arbetsmiljöansvaret eftersom bemanningen på kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov inte har gått att lösa. Tidigare år har barnmorskor fått ekonomisk ersättning för att flytta sin semester men i år har sjukhusledningen slopat ersättningen.

– Barnmorskor vill ha semester precis som alla andra, det är jättesvårt att få vikarier och man har en slimmad organisation från början. Den där ekvationen har vi varje år, säger Mia Ahlberg, ordförande i barnmorskeförbundet.

Barnmorskeförbundet: Patientsäkerheten hotad

Att flera sjukhus uppger för SVT Nyheter att de inte har platsbrist är glädjande, säger hon, men fortfarande finns det stora problem med bemanningen.

– Vår upplevelse är att barnmorskorna är oroliga inför sommaren och det är botten.

Det finns risk för att patientsäkerheten är hotad, anser Mia Ahlberg.

– Absolut. Man gör allt man kan för att det inte ska hända något men att säga att det inte finns någon patientsäkerhetsrisk när man har för lite kompetens och plats på vissa håll, det är helt idiotiskt. Det är klart att det kan vara det, det fattar alla.

Så svarade sjukhusen

Akademiska sjukhuset, Uppsala

Platser: Lika många platser som vanligt på förlossningen, men färre på BB. Samma lösning som de senaste fem somrarna.

Bemanning: Det är tajt, ser ut som tidigare år Det finns luckor kvar i sommarschemat.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Extra ersättning för flyttad semester och extra pass. Tar alla vikarier på kan.

Risk att hänvisas till annat sjukhus: Absolut, men risken är inte jättestor om man ser till antalet vi kan ta hand om. Lite större risk på sommaren är annars. Vi hjälps åt med grannsjukhusen.

Skånes universitetssjukhus

Platser: Lika många platser som vanligt.

Bemanning: Bemanningen i princip löst, ser bättre ut än förra sommaren.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Stimulanspengar, man får extra betalt. Det finns inte så mycket semestervikarier. 

Risk att hänvisas till annat sjukhus: Nej inte mer nu än jämfört med terminerna. Ingen ökad risk i nuläget. 

Universitetssjukhuset Örebro

Platser: Ordinarie antal förlossningsplatser, 10 rum. Samtidigt stänger förlossningen i Karlskoga med fyra platser och verksamheterna slås samman.

Bemanning: En mindre barnmorska nattetid. Mindre än tio pass i sommar är inte bemannade. Har klarat bemanningen utan att ta in hyrbarnmorskor.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Vid akut sjukfrånvaro erbjuds personalen extra ersättning.

Risk att hänvisas till annat sjukhus: Inga farhågor om att det ska bli problem i sommar. Har fått hänvisa en kvinna till Västerås under midsommarhelgen.

Södersjukhuset, Stockholm

Platser: Ordinarie, 14 förlossningsplatser öppna.

Bemanning: Full bemanning hela sommaren.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Tvärtom, många som sökt sig till Södersjukhuset.

Risk att hänvisas till annat sjukhus: Inget svar. Ligger i snitt på 21 förlossningar per dygn, därefter gör man bedömningen om man kan ta in fler.

Södertälje sjukhus

Platser: Ingen neddragning på varken platser eller personal. 

Bemanning: Vi är väl rustade, men några pass kommer vi behöva jobba med under sommaren.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Vikarier, hyra in mer personal. Utökad ersättning. 

Risk att hänvisas till annat sjukhus: Den risken finns alltid. Vi har ett otroligt nära och bra samarbete mellan förlossningsklinikerna i Stockholm. Sen finns det tillfällen när vi inte kan hänvisa trots att vi skulle behöva göra det. Då får man med gemensamma resurser lösa problemet. För det allra mesta hittar vi en plats. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

Platser: Lika många som vanligt. 

Bemanning: Det är svårt att lösa bemanningen under sommarmånaderna.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Söker så många vikarier som det går. Flyttar semesterveckor och ger extra ersättning under sommaren. Även de som annars inte jobbar 100 procent inom vården får göra det.

Risk att hänvisas till annat sjukhus: I västra Götaland finns det ju några sjukhus på acceptabelt avstånd och vi arbetar tillsammans och hjälps åt när det är många som ska föda samtidigt. Det händer ju alltid, inte bara när det är sommar.

Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand

Platser: Alla platser öppna.

Bemanning: Vi känner oss relativt trygga med det och den hjälp vi har fått.

Åtgärder för att lösa personalbristen: Vår räddning har varit att personalen tar extra pass.

Risk att hänvisas till annat sjukhus: Vi har två sjukhus som förlöser och vi har samarbete och vi hänvisar ibland till varandra om det är möjligt. Men vi ser ingen risk att behöva hänvisa utanför länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.