Riksdagsledamoten gick in i flera bolagsstyrelser med personer dömda för ekobrott. Foto: TT

Efter SVT:s granskning: Nu lämnar Jörgen Andersson partiet – och riksbankskommittén

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som han satt i riksdagens finansutskott gick Jörgen Andersson in i bolagsstyrelser med personer dömda för ekobrott. Efter SVT:s avslöjande väljer Jörgen Andersson nu att lämna sitt parti, Moderaterna. Han lämnar även den parlamentariska riksbankskommittén som ska lämna sitt betänkande om bara ett halvår.

I går onsdag kunde SVT avslöja att tidigare riksdagsledamoten Jörgen Andersson (M) under sin tid i finansutskottet valt att gå in i flera bolag utan att rapportera bisysslorna till riksdagsförvaltningen, vilket lagen kräver. I kretsarna kring bolagen finns personer med bland annat ekobrottsdomar, konkurser och näringsförbud i bagaget.

Jörgen Andersson har efter publiceringen uttryckt stark kritik mot SVT:s granskning, och han uppger nu för Expressen att han lämnar sitt parti.

– Jag förstår inte varför jag ska hängas ut som en grovt kriminell för att andra gjort misstag, säger han till tidningen.

– Jag har sagt upp mitt medlemskap i Moderaterna. Det är en belastning för mig mig och jag vill inte ha den utsattheten som det innebär att vara en offentlig person. Min familj har drabbats oerhört.

Andersson lämnar också den parlamentariska riksbankskommittén. Kommittén har arbetat sedan 2016 med att bland annat utreda riksbankens oberoende och ska lägga fram sitt slutbetänkande i maj nästa år.

– Jörgen Andersson begärde i dag utträde ur kommittén, säger ordföranden Mats Dillén till SVT.

Efter SVT:s frågor valde Jörgen Andersson också att lämna ett av uppdragen, i bolaget Stockholm IT Ventures. Det är ett bolag som flera år i rad fått skarp kritik från sina revisorer för att man redovisat mångmiljontillgångar, som inte kunnat verifieras, och skött både skattebetalningar och årsredovisningar så dåligt att man inte följt lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.