Efter halverat anslag i budgeten från hösten 2018, skjuts det nu till pengar för att ta hand om bland annat våtmarker och fjälleder. Foto: Robin Haldert, TT

Efter kapade anslaget – regeringen skjuter till 200 miljoner för naturvård

Uppdaterad
Publicerad

I höstas beslutade regeringen att kapa anslaget till Naturvårdsverket med nästan hälften. Det skulle bland annat få stora konsekvenser för underhållet av fjällederna, som behöver rustas upp i takt med ökande turism och slitage. Nu kommer vårändringsbudgeten – och regeringen väljer att öka på anslaget rejält igen.

En ökande turism i de svenska fjällen gör att vandringslederna slits hårt och många av de statliga lederna som finns i Dalarnas, Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län behöver rustas upp.

Hösten 2018 röstade riksdagen ändå igenom en budget där anslaget till Naturvårdsverket minskades med 45 procent – 600 miljoner kronor. Bland annat innebar det att budgeten för just underhåll och upprustning av fjälleder kapades med cirka tio miljoner.

Protester mot nedskärningen

I mars gick Svenska turistföreningen (STF) och Naturvårdsverket ut och varnade för att bristen på pengar i förlängningen kan leda till att delar av ledsystemet måste stängas. STF startade en namninsamling 23 mars under devisen ”Rädda lederna”, och har sedan dess samlat över 23 000 underskrifter för att öka på budgeten igen.

Lägger till 200 miljoner i vårbudget

På lördagen meddelar regeringen att man, som en del av det så kallade Januariavtalet, skjuter till 200 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för olika åtgärder för värdefull natur. Främst nämns våtmarker, efter den extremt torra sommaren 2018, men också att restaureringen av ledsystemet i fjällen ska kunna fortsätta.

I ett pressmeddelande skriver Magnus Ling, generalsekreterare i STF, att det är mycket glädjande att regeringen vill öka budgeten för ledunderhåll.

– Men vi slutar inte med detta utan kommer fortsätta bevaka att denna tillfälliga höjning inte försvinner inför 2020 års budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.