Efter Mehmet Kaplans avgång som statsråd ser Miljöpartiet över sina rutiner för de förtroendevaldas externa kontakter. Foto: tt

Efter Kaplan-skandalen: MP ser över rutiner

Publicerad

Miljöpartiet meddelade i dag att de kommer att se över sina rutiner efter skandalen med bostadsminister Mehmet Kaplan.

I går lämnade Mehmet Kaplan rollen som bostadsminister – det efter en turbulent helg där avslöjanden om hans kritiserade kontakter avlöst varandra. Men inom partiet finns det fortfarande de som stöttar hans agerande och som med fasa såg utvecklingen igår.

– När han kallade till presskonferens så förstod man vad som skulle hända. Men när man såg det så kändes det väldigt hårt, säger Yasri Khan.

Kontakter till AKP

Yasri Khan är ordförande för organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa som Mehmet Kaplan en gång i tiden grundande, nu är han också nominerad till partistyrelsen i Miljöpartiet. Liksom Kaplan har han kritiserats för sina kontakter med det turkiska partiet AKP.

Det finns bilder på dig på deras kontor?

– Det betyder inte att vi var där för att vi stöttar det ena eller det andra partiet, jag vet att det florerar sådana rykten men jag vet inte varifrån de kommer, säger Yasri Khan.

SVT kunde i går avslöja att Mehmet Kaplan under flera år haft täta kontakter med en person direkt kopplad till den turkiska regimen och partiet AKP, ett parti som står mycket långt ifrån Miljöpartiet i frågor som till exempel jämställdhet.

I dag meddelade Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner i ett skriftligt uttalande till SVT att de kommer att se över sina rutiner för de förtroendevaldas externa kontakter.

– Man måste börja diskutera detta. Annars är det lätt att man hamnar i fel kretsar, säger Halit Azizoglu (MP), ersättare i Stockholms stads kommunfullmäktige och i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer