Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter kritiken: Regeringen öppnar för lagändring kring coronastöd

Publicerad

Stöd för korttidsarbete är det statliga stödet för företag under coronakrisen som beräknas kosta mest för skattebetalarna.
Efter kritik mot bristen på insyn i vilka företag som får stödet öppnar nu finansminister Magdalena Andersson (S) för att se över lagstiftningen.

Notan för regeringens stödpaket för företag under coronakrisen beräknas landa på 188 miljarder för skattebetalarna. Störst del väntas gå till stödet för korttidsarbete som beräknas bli 95 miljarder.

Samtidigt får ingen annan än staten insyn i vilka företag som får ta del av de här pengarna, något som har fått kritik.

– Det är en viktig fråga om det är en rimlig sekretesslagstiftning givet storleken på de här stöden och är något att diskutera inför framtiden. Nu var det väldigt bråttom att få det här på plats, då tog vi den lagstiftning som redan fanns, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Olika grad av insyn

Regeringen har alltså utgått från den tidigare lagen kring stöd för korttidsarbete från 2013, där det råder tuff sekretess för att skydda företag från att uppgifter som skulle kunna skada dem skulle komma ut. Samtidigt omfattas andra delar i regeringens stödpaket av lättare sekretess, vilket innebär att uppgifterna är offentliga.

Skattebetalarna får med andra ord insyn i hur deras pengar används när det gäller vissa stöd men inte när det gäller andra.

Men nu öppnar alltså regeringen för en lagändring för liknande företagsstöd i framtiden.

– Om det här stödet förlängs eller om det behövs liknande stöd i framtiden är det här en av frågorna man behöver titta på och jag kan förstå om tycker att det verkar konstigt att inte till exempel journalister ska kunna granska företag som har fått det här stödet, säger Magdalena Andersson.

Regeringens stödpaket

Visa

Totalnotan för stödpaketet till företag under coronakrisen väntas landa på 188 miljarder kronor.

Korttidsarbete: 95 miljarder kronor

Omställsningstöd: 39 miljarder kronor

Sänkta arbetsgivaravgifter: 33 miljarder kronor

Sjuklöner: 16 miljarder kronor

Stöd till hyror: 5 miljarder kronor

Källa: Regeringen (Regeringens prognos)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer