Reinfeldts utfrågning i ”Toppmötet” diskuteras i specialprogram

Uppdaterad
Publicerad

Toppmötet, programmet där den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt frågar ut politiker, har blivit väldigt kritiserat. Nu följer SVT upp programmet.

– Vi gör ofta så att vi följer upp andra debatter och diskussioner. Det finns massa frågor som aldrig blev ställda, dessa ställer vi, säger Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter.

”Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt möter några av de senaste decenniernas mest inflytelserika makthavare: Condoleezza Rice, Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg och Tony Blair.”

Så lyder beskrivningen av programmet Toppmötet. Men det har mött hård kritik, framför allt efter avsnittet med den tidigare utrikesministern i USA; Condoleezza Rice. Kritiker menar att Fredrik Reinfeldt misslyckas med att ställa kritiska frågor gällande, bland annat, USA:s invasion av Irak. Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann kallade programmet för ”mellandagsmys”. Wechselmann anklagar Rice för att ha ljugit, och programledaren för att ha låtit henne göra det oemotsagt. Debattören ställer till och med frågan ”Är det här riktigt klokt?”, och ifrågasätter SVT:s opartiskhet. 12 anmälningar har hamnat hos granskningsnämnden, nio av dem gäller avsnittet med Condoleezza Rice.

Ska ställa obesvarade frågor

Nu ska Toppmötet följas upp. Beslutet fattades innan serien började sändas.

– Vi fick i uppdrag att följa upp serien. Vi fick fria händer, och märkte att den stora diskussionen har varit kring Irakkriget. Tre personer som har varit inblandade i det har intervjuats i Toppmötet, och det saknas väldigt många frågor. I programmet kommer vi att ställa frågor som aldrig ställdes i serien, säger Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter.

Tre gäster som har sett serien har bjudits in. Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Abir Al-Sahlani, som är Centerpartist och har sin bakgrund i Irak, och Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Gästerna kommer bland annat att diskutera vad motivet var och vilka effekterna har varit.

”Kritiken är rimlig”

Helena Olsson, programbeställare av Toppmötet, är samma person som också har beställt Efter Toppmötet. Hon förstår kritiken, men försvarar samtidigt programmet med Fredrik Reinfeldt.

– Kritiken är rimlig och inte konstig. Den var också väntad. Jag förstår de som tänker att detta blir partiskt program. Jag reagerade själv mot det när idén kom till mig, men vi bestämde oss för att detta kan bli ett intressant samtal. Premissen är att Reinfeldt är en före detta statsminister. Han är inte där på något journalistiskt uppdrag från SVT. Toppmötet skulle bli en ny typ av politiskt samtal. Att kritiskt granska toppolitiker tar SVT och många andra medier ansvar för hela tiden. Detta är fyra timmar tv som är ett komplement till vårt stora utbud av program.

Nu när du har möjlighet att vara efterklok, var det verkligen en bra idé att göra detta program?

– Ja, jag tycker fortfarande att det är en bra idé. Det fanns tryck från SVT att samtalen skulle handla om de stora brännande frågorna, till exempel att Irak inte skulle utelämnas som ämne. Men frågorna har varit Reinfeldts ihop med redaktionen.

Varför var ni inte hårdare med att få Reinfeldt att ställa mer kritiska frågor?

– Återigen, det låg i premissen att detta skulle vara samtal som utformades av en före detta toppolitiker. Samtalet skulle präglas av detta. Det låg i premissen att de ska föra ett samtal som inte var ansvarsutkrävande. Men SVT tar ansvar för det på väldigt många andra sätt. Vann vi något i gengäld? Kvalitéer eller värden? Den frågan är upp till var och en att besvara, det finns inga rätt eller fel.

”Efter Toppmötet” sänds i i SVT 1, i kväll klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.