Skjuta-skarpt-uttalandet var absolut inte ett misstag, även om Ebba Busch har försökt nyansera det i efterhand, säger KD:s policychef Johan Ingerö i Politikbyrån. Foto: TT

Ny Novusmätning: Förtroendet för Ebba Busch (KD) ökar

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Ebba Busch ökar rejält i den senaste mätningen från Novus – nu har hon kört om Jimmie Åkesson i förtroendeligan. Mätningen gjordes efter KD-ledarens omtalade uttalande om varför polisen inte sköt skarpt under påskupploppen.

– Hon går inte som katten kring het gröt, säger partiets policychef Johan Ingerö i Politikbyrån.

”Varför sköts det inte skarpt?”

Den retoriska frågan ställde sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch efter de så kallade påskupploppen. Uttalandet kritiserades av politiska motståndare som justitieminister Morgan Johansson (S) men också polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Uttalandet har dock inte skadat förtroendet för Ebba Busch. Tvärtom.

”Absolut inget misstag”

I den senaste förtroendemätningen från Novus har Ebba Busch ganska eller mycket stort förtroende hos 31 procent av befolkningen, vilket är en statistiskt säkerställd ökning jämfört med förra mätningen, där hon hade ett förtroende på 24 procent.

Ökningen gör att hon kniper tredjeplatsen från SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Hon är rak, hon säger vad hon tycker och vad hon anser är rätt. Hon är inte rädd för tuffa debatter och Sverige är tyvärr i ett läge där vi behöver tuffa debatter, säger Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraterna.

Johan Ingerö uppger också att skjuta-skarpt-uttalandet absolut inte var ett misstag, även om Ebba Busch har försökt nyansera det i efterhand.

– Det hon sa var egentligen ganska grundläggande. Antingen har vi ett våldsmonopol eller så har vi inte det. Vi kan inte ha en situation där det kastas sten, utförs regelrätta mordförsök på svensk polis, och så ska rättssamhället backa från det, säger han och fortsätter:

– Jag tror snarare att Ebba river upp en del damm därför att hon begår en av de största synder man kan göra i svensk politik. Och det är att vara kvinna och inte vänster.

Färre har lågt förtroende för Magdalena Andersson

I mätningen ökar också förtroendet för Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L), de andra högerledarna som Ebba Busch samarbetar med.

Listan toppas dock fortsatt av statsminister Magdalena Andersson (S) – 57 procent uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Samtidigt har andelen som har ganska eller mycket lågt förtroende för Magdalena Andersson minskat från 26 procent till 21 procent jämfört med förra mätningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ökar Ebba Busch mest i förtroende av alla partiledare och vad kan det få för betydelse inför valet? Hör Mats Knutsons analys i videon. Foto: SVT/TT

Så gjordes undersökningen

  • Undersökningen är genomförd den 13 – 18 maj 2022 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel
  • Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 1 750 sökta besvarade 1 012 personer undersökningen
  • Deltagarfrekvensen blev därmed 58 procent
  • Frågan som ställdes var ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.