Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pensionsjätten förlorade 20 miljarder svenska kronor. Nu beviljar Alectas överstyrelse ansvarsfrihet för sin vd och styrelse. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter miljardsmällen – Alectas styrelse och vd ansvarsbefrias

Uppdaterad
Publicerad

Alectas överstyrelse beviljar ansvarsfrihet för sin vd och styrelse efter att pensionsjättens investeringsstrategi förlorat spararna runt 20 miljarder i amerikanska bankkrascher.

– Det ska mycket till för att vi inte ska göra det, säger överstyrelsens ordförande.

I samband med att flera amerikanska banker kollapsade tidigare i år förlorade den svenska pensionsjätten Alecta närmare 20 miljarder, efter sina investeringar i bankerna. I kölvattnet av miljardsmällen tvingades både aktieförvaltningschef och vd avgå, och Alecta tillsatte en utredning om bolagets investeringsstrategi.

Se hela SVT Nyheter sändning från Alectas pressträff här.

Styrelse och vd frias från ansvar

På dagens styrelsemöte har överstyrelsen fattat beslut om att godkänna 2022 års årsredovisning, samt höjt arvoden med 4.1 procent. Utöver det valde överstyrelsen att befria Alectas styrelse och vd från ansvar för föregående verksamhetsår.

– Det fanns i eftermiddags ingenting som motiverade att överstyrelsen inte ska bevilja ansvarsfrihet för styrelsen i enlighet med revisorernas tydliga rekommendation, och även så för vd, säger överstyrelsens ordförande Kenneth Bengtsson under presskonferensen.

– Överstyrelsen måste förlita sig på sina revisorer, som är väldigt nära allt detta och granskar detta. De har rekommenderat oss att bevilja ansvarsfrihet, och då ska det väldigt mycket till för att vi inte ska göra det, tillägger han.

Ordföranden: ”Ni ska känna er trygga”

20 miljarder har förlorats i de uppmärksammade bankinvesteringarna, en relativt liten summa i relation till Alectas kapital. För vissa kan smällen dock komma att innebära en sänkt framtida tjänstepension med 2,4 procent, visar SVT:s granskning.

– Ni ska känna er trygga i att vi har en trygg finansiell ställning, era pensioner är inte hotade. Vi tar det som har hänt på allra största allvar och hoppas att vi kan tjäna tillbaka de här pengarna i vår aktiva förvaltningen, säger Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.