Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kritiserade munskydd åter i handeln

Efter misstankar om tvångsarbete: Munskydden säljs igen

Publicerad

Munskydd som tillverkats i den kinesiska provinsen Xinjiang och som sålts i svenska apotek kan ha varit tillverkade av tvångsarbetare, har SVT tidigare rapporterat. Avslöjandet ledde då till att munskydden drogs in. Men nu finns de återigen i handeln.

Munskyddstillverkaren Zhende Medical har verksamhet i Xinjiang-provinsen i Kina där tvångsarbete och förtryck av den muslimska minoritetsgruppen uigurer är utbrett.

Säljs fortfarande på apotek

Efter SVT:s granskning i december drogs dessa munskydd in, men nu kan man efter ett par veckors uppehåll återigen köpa munskydd från Zhende hos Apotea och på Kronans apotek.

Båda apoteken har valt att sälja slut på det lager man redan köpt in.

– Rätt eller fel, vi bedömde att det var bättre att säkerställa tillgången på munskydd och ge bort pengarna till välgörenhet, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

– Alternativet var att destruera dem och det kände vi inte heller var någon bra lösning, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek.

Ingen information till kunder

Både Kronan och Apotea har hållbarhetspolicys som värnar bland annat hälsa, öppenhet och dialog med kunderna. Ändå finns ingen information till kunder om att munskydden från Zhende kan vara tillverkade under tvång.

Personal på flera av Kronans apotek säger istället att tvångsarbete inte förekommer och att munskydden därför säljs som vanligt igen. Det är ett besked företaget har fått från sin huvudleverantör.

– Vi känner oss lite mer bekväma med att sälja slut dem då, säger Andreas Rosenlund.

”Inte säker”

Flera experter på har i SVT:s tidigare granskning påpekat att tvångsarbete och förtryck är så vanligt förekommande i Xinjiang-provinsen att enda sättet att vara säker på att det inte förekommer i leverantörskedjan är att inte handla med aktörer i området.

Har ni sagt till personalen att ni inte är säkra på om det förekommer tvångsarbete eller inte?

– Jag är inte säker på vad som står i interna meddelanden, säger Andreas Rosenlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet