Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första charterresan från Sverige gick 1955 till Mallorca – Nu är Spanien det mest populära resemålet för svenskarna. Men varför just Spanien? Experten reder ut.

Efter pandemin – så tar resandet fart

Uppdaterad
Publicerad

Spanien ligger fortfarande ohotat i topp som svenskarnas favoritresmål, det visar Vagabonds årliga resebarometer. Pandemin och kriget i Ukraina påverkar fortsatt hur vi kommer att resa i sommar och hemestern verkar vara här för att stanna.

– Allt tyder på att det kommer att vara proppfullt på några ikoniska platser i Sverige i sommar, säger Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond.

Resandet har tagit fart igen efter två somrar med pandemi, men det är fortfarande långt kvar till att vi reser som vi gjorde innan covid-19.

– 2019 var det sista referensåret och det var ett rekordår i resor, vi har aldrig någonsin rest utomlands så mycket som då och sedan störtdök det. 2021 var året som det kom tillbaka, men ännu inte fullt ut, säger Per J Andersson.

Mot trygga destinationer

Enligt statistik från resesajten Momondo så har svenskarnas sökningar på resor ökat med 36 procent den 17 maj jämfört med samma datum 2019, där sydeuropeiska destinationer är en stark trend sommaren 2022. Spanien är det land som svenskarna åker mest till på semester och så har det sett ut i många år.

Ukrainakriget kommer förmodligen också att påverka hur vi reser i framöver. 

– Det gör framför allt att turismen rör sig västerut, vi reser lite mindre österut, mindre mot Ukrainas grannländer och mer till väldigt välkända, redan etablerade destinationer som känns trygga. Framför allt runt medelhavet, säger Per J Andersson.

Liten effekt av klimatkrisen

Även klimatkrisen har påverkat. Under pandemin ställde vi om och vande oss vid att göra förändringar i vår livsstil.

– Före pandemin var tanken på att vi skulle sluta flyga utopisk, men under nedstängningarna gjorde vi det. Det visade för oss att det var möjligt att dra ned på flygningarna. Människor säger också att de är beredda att ändra sina resvanor, men de flesta gör det inte. Majoriteten vill fortfarande resa utomlands som förut. Men vi ser ändå en liten trend, de i gruppen som vill förändra ökar lite, säger Per J Andersson.

Tågresandet till utlandet har ökat jämfört med 2019, enligt resebarometern.

Hemestern är här för att stanna

Resor till storstadsområden som Stockholm och Göteborg minskade under pandemin, något som ännu inte återhämtat sig helt. Men i stället ökade resor i naturen.

– Platser som Österlen, Gotland, och vissa platser i fjällen var överfulla. Så verkar det också bli i år, säger Per J Andersson.

– En viss procent av svenskarna vill dock fortfarande inte resa utomlands, med pandemin och alla reseregler som den fört med sig men också på grund av Ukrainakriget. Allt tyder på att det kommer att vara proppfullt på några ikoniska platser i Sverige i sommar, fortsätter han.

  1. Malaga, Spanien 
  2. Alicante, Spanien 
  3. Istanbul, Turkiet
  4. Palma de Mallorca, Spanien
  5. Barcelona, Spanien
  6. Beirut, Libanon
  7. Bangkok, Thailand
  8. Antalya, Turkiet
  9. Ankara, Turkiet
  10. Split, Kroatien 

(Källa: Momondo)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.