Efter förra veckans överbelastning på sajten rustar Socialstyrelsen nu för en ny trafiktopp om satirprogrammet återigen skulle ta upp donationsregistret. Foto: Janne Danielsson/TT

Efter registerhaveriet – Socialstyrelsen har kallat in extra personal inför satirprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckans avsnitt av satirprogrammet Svenska nyheter uppmanade Jesper Rönndahl tv-tittarna att registrera sig i donationsregistret. Men sajten var inte redo för den massiva trafiken. Inför fredagens program var Socialstyrelsen på helspänn och laddade med att plocka in extrapersonal utifall att deras register skulle komma på tal igen.

I en intern kommuniké, som SVT Nyheter tagit del av, laddade myndigheten för kvällens program av Svenska nyheter genom att stärka upp med både extra bemanning och tekniska resurser i fall donationsregistret återigen skulle nämnas.

”Under veckan har vi arbetat med att analysera och hantera driftsstörningarna. I kväll, fredag, sänds programmet ”Svenska nyheter” igen. Inför detta stärker vi upp med extra bemanning och tekniska resurser för att minska risken att problemen uppstår igen”, skriver myndigheten på sitt intranät.

Men trots att Socialstyrelsen rustat för trafiktopp var det sannolikt förgäves. Satirprogrammet tog visserligen upp den senaste veckans teknikstrul, men med en lite annan vinkel.

Lanserade egen sajt

För att hjälpa Socialstyrelsen lanserade programmet sin egen hemsida, som ska ha kapacitet att ta emot en större mängd trafik.

– Sidan tar, utan problem, emot alla era anmälningar samtidigt och skickar sedan i lugn och ro vidare dem till donationsregistret i en takt som deras flis-eldade gamla ångpanne-servrar kan hantera, sade Jesper Rönndahl i programmet.

Tidigare har myndigheten dock visat tacksamhet inför programmet och hur de har lyft donationsregistret på agendan.

– Det är fantastiska siffror. Att Jesper Rönndahls program nådde ut till så många tittare och fick sådant genomslag, sade Agneta Holmström, enhetschef på Socialstyrelsen då.

”Svenska nyheter” sändes under fredagskvällen och kan ses i sin helhet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer