Christina Åkerman slutar som generaldirektör för Läkemedelsverket. Foto: TT

Efter skenande löner – myndighetstopp tvingas bort

Publicerad

Efter ständiga chefsbyten och skenande kostnader på Läkemedelsverket så slutar generaldirektören.

För en dryg vecka sedan deklarerade en nöjd generaldirektör:

– Nu går vi in i 2014 med fokus på att skapa ytterligare stabilitet, kvalitet och effektivitet i Läkemedelsverket på basis av den grund som vi tillsammans byggt upp under de senaste åren, skrev Christina Åkerman i förordet till myndighetens årsredovisning. 

I dag kom beskedet att Åkerman inte får förnyat förtroende av regeringen och tvingas lämna sitt uppdrag i augusti. 

På verket arbetar ett stort antal mycket kvalificerade personer och Läkemedelsverket har gott internationellt anseende. Men allt fler personer på nyckelpositioner har under senare tid uttryckt oro för hur generaldirektören lett myndigheten.

24 direktörer utbytta

Christina Åkerman tillträdde 2008. Det är inte ovanligt att en nytillsatt generaldirektör byter ut en del chefspersoner, men Läkemedelsverket sticker ut i jämförelse med andra myndigheter. Under de senaste sex åren har 24 direktörer och chefer lämnat den till nyligen åtta personer stora ledningsgruppen. Generaldirektörens agerande, att ständigt byta ut direktörer i ledningsgruppen, skadar myndigheten hävdar högt uppsatta medarbetare som SVT pratat med.

– Vi har svenskt myndighetsrekord när det gäller chefsbyten och omplaceringar, berättar en upprörd medarbetare. som tillägger att hen är rädd för att placeras i ”kylskåpet på plan 1”.  

Nyligen skickades ett anonymt brev till Riksrevisionen, statssekreterare Lena Furumark och ledamöter i Riksdagens socialutskott. I brevet uppges att förutom de 24 personerna som lämnat ledningsgruppen, har det varit omfattande chefsbyten på andra nivåer. Tre ställföreträdande generaldirektörer och lika många HR-direktörer och ekonomichefer har lämnat/fått lämna sina tjänster. Samtidigt är myndigheten inne på sin femte kommunikationsansvarige under samma period. Presstjänsten vid Läkemedelsverket bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter.

Lönekostnader skenar

Det senaste årsredovisningen visar att lönekostnaderna skenar på Läkemedelsverket. År 2012 var de knappt 517 miljoner kronor, ett år senare nästan 591 miljoner. En ökning med 74 miljoner kronor. SVT Nyheter har sökt Christina Åkerman för en intervju om myndighetens ekonomi och det faktum att hon inte får förnyat förtroende. I en kommentar skriver hon:

– Det har varit en förmån att få vara med på Läkemedelsverkets resa under sex år och det är med stor stolthet jag får möjlighet att summera dessa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer