Foto: SVT

Ygeman: ”Stänger inte dörrarna för några åtgärder”

Publicerad

Under söndagskvällen kom uppgiften att en man skjutits på Möllevångstorget i Malmö. Senare under kvällen avled han av sina skador. Under måndagen reser inrikesminister Anders Ygeman till Malmö för att diskutera våldet.

– Jag stänger inte dörrarna för några åtgärder, men jag vill diskutera med politiker, polis och myndighetsföreträdare i Malmö för att höra vilka saker de anser vara viktigast i detta läge, säger han till SVT Nyheter.

Skjutningen på Möllevångstorget är bara en i raden av många skjutningar i Malmö den senaste tiden. Alla är överens: Något måste göras. Men exakt vad är svårare att säga.

”Öka upptäcktsrisken”

Under måndagen reser inrikesminister Anders Ygeman till Malmö för att försöka få en klarare bild av hur det allvarliga våldet i staden ska motverkas. Att göra det svårare för kriminella att komma undan är förstås det viktigaste, menar Ygeman.

– Framförallt måste vi öka upptäktsrisken. Vi måste ha tuffare lagstiftning, snabbare lagföring och fler poliser som ser till att sätta dessa gärningsmän bakom lås och bom, säger han till SVT Nyheter.

Vill minska antalet vapen

Ett stort antal vapen finns i Sverige efter kriget på Balkan. För att komma åt dessa tror inrikesministern på ett samarbete med länderna i området.

– Vi kan i alla fall kraftigt minska dem genom ett bättre underrättelsessamarbete med länderna på Balkan. För bara en vecka sedan skrev jag under ett samarbetsavtal med den serbiska regeringen om utbyte av underrättelsenformation för att slå mot vapenhandeln.

För få poliser

Bristen på poliser i Malmö har varit påtaglig. När han får frågan om staden har haft tillräckligt många poliser medger han att de har varit för få.

– De har ju inte haft det, därför har rikspolischefen förstärkt resurserna i Malmö med nästan 150 miljoner kronor och avdelat mer personal till Malmö. Det får inte råda någon tvekan om att de resurser som ska finnas för att lösa detta, ska finnas där.

Ska diskutera åtgärder

Men regeringen har redan vidtagit vissa åtgärder, menar Anders Ygeman.

– Vi har tagit initiativ för snabbare lagföring, vi har stärkt polisens budget med över två miljarder kronor, och vi har skärpt vapenlagarna så att den som ger sig ut på stan med vapen kan vara säker på att inte komma hem på minst två år.

Nu ska regeringen arbeta vidare med frågan. Första steget blir att åka till Malmö och se vad staden behöver.

– Jag ska träffa representanter för samtliga partier i Malmö i morgon i kommunstyrelsen, och även polisföreträdare och myndighetsföreträdare. Min tanke är att, tillsammans med dem, diskutera vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer