Alliansen i SVT:s studio på valnatten. Foto: Tomas Oneborg/TT

Efter sonderingsuppdraget – det här måste Kristersson göra nu

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson har till den 16 oktober på sig att försöka bilda regering. Ett uppdrag som många experter bedömer som omöjligt. SVT:s politikreporter Love Benigh reder ut vad Kristerssons nästa steg bör vara om han ska lyckas bilda regering.

Varför får Ulf Kristersson uppdraget att sondera terrängen för en ny regering, istället för att talmannen föreslår honom som statsministerkandidat på en gång?

– När talmannen pratade med alla partiledare insåg han att det inte fanns någon förutsättning för Kristersson att bli statsminister i nuläget, han skulle få majoriteten emot sig. Därför har Kristersson fått i uppdrag att undersöka om han kan få stöd av fler partier än allianspartierna, säger Love Benigh.

Regeringsbildningen

– Ingenting har egentligen förändrats, men Kristersson har nu ett formellt uppdrag – det blir en process som är sanktionerad av talmannen. Så om Löfven blir kallad till ett möte av Kristersson lär han dyka upp. Det är ett sätt att få saker att röra sig framåt.

Vad händer om Kristersson misslyckas med att hitta ett regeringsunderlag?

– I teorin kan talmannen lägga fram Kristersson som förslag för riksdagen ändå. Det är inte särskilt sannolikt, snarare väldigt osannolikt för då skulle talmannen misslyckas med sin uppgift totalt. Det sannolika är istället att han pekar på en annan person som får försöka undersöka möjligheterna att bilda regering. Det rimliga är då att talmannen vänder sig till Löfven som får samma typ av sonderingsuppdrag.

De flesta experter har dömt ut Kristerssons möjlighet att bilda en Alliansregering. Finns det något sätt han skulle kunna bli statsminister efter sonderingsuppdraget?

– I teorin är det möjligt att Löfven skulle kunna bli övertygad av Kristerssons argumentation och de förhandlingar som kommer till stånd, och att S därmed blir någon form av regeringsunderlag. Men utifrån det Löfven har sagt bedömer jag det som näst intill uteslutet.

– Nästa steg för Kristersson, som har fått ett fritt mandat att bilda vilken regering han vill, är att till exempel försöka med en enpartiregering eller en M- plus KD-regering som är den mer sannolika varianten. Det är ett fullt tänkbart scenario att C och L tycker att priset är för högt att rösta emot en moderatledd regering och istället väljer att lägga ner sina röster. Väljer även SD att släppa fram en sådan regering så blir Kristersson statsminister, om än för en mycket svag regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet