Foto: Skärmdump från Djurens rätt

Efter SVT:s granskning: Djurens rätt ser över Facebook-riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Djurens rätt ser över sina interna riktlinjer efter att SVT Nyheter granskat deras budskap. Att gilla Facebook-sidor som förespråkar våld eller olagliga metoder är inte lämpligt, heter det.

Med över 423 000 gilla-markeringar på Facebook kan Djurens rätt få ett stort genomslag med sina budskap.

Samtidigt som organisationen tar avstånd från olagliga aktiviteter har flera styrelsemedlemmar gillat sidor från organisationer vars strategi är att begå brott. Styrelseledamoten Eva Diesen har även gillat sidor kopplade till grupper vars medlemmar är dömda till fängelse för grova brott kopplade till deras djurrättsaktivism.

Nu ser organisationen över sina riktlinjer.

”Det är inte lämpligt att som förtroendevald eller anställd gilla sidor eller organisationer på Facebook som förespråkar våld och olagliga metoder”, skriver Djurens rätts kampanjansvariga Linn Bleckert på organisationens hemsida.

Kan följa utan att gilla

Tidigare har Djurens rätts talesperson förklarat för SVT Nyheter att flera av de utpekade sidorna gillats som en del i en bevakning av vad som händer i djurrättsvärlden.

”Det går dock i dag att följa en sida på Facebook utan att gilla den, vilket är ett sätt att göra skillnaden tydlig mellan att 'gilla något' och att 'följa/bevaka' och det är något vi ska förtydliga i våra riktlinjer så att det inte ska finnas några som helst oklarheter”, skriver Linn Bleckert.

SVT avslöjade även att tre personer som i dag är anställda av Djurens rätt tidigare har begått brott kopplade till djurrättsaktivism.

”I dag hade Djurens Rätt troligen tagit ett annat beslut kring dessa anställningar för att inte riskera att det blir otydligt var organisationen står” skriver Bleckert på hemsidan.

Organisationen konstaterar också att den kan bli tydligare hur Djurens rätt förhåller sig till olagliga aktiviteter, hot och våld.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s reporter Emil Hellerud.

I kväll sänds Opinion Live från tidningen Göteborgs-Posten, som också granskat djurrättsaktivister. Programmet sänds live 19.00 i SVT Play och visas 22.45 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar djurrättsrörelsen

Mer i ämnet