S-förslag: Sätt tioårsgräns för skolägare

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) sa till SVT i går att han vill ha regler som stoppar riskkapitalister i skolan.

Nu vill socialdemokraternas Ibrahim Baylan att Moderaterna definierar vad långsiktiga ägare är.

– Det krävs att det blir tio år som norm, säger han till SVT.

SVT:s dokumentär Skolfesten visade i torsdags bland annat hur mångmiljonbelopp gått till låneräntor istället för till undervisning. Efter dokumentären sa Anders Borg till SVT att det är dags för nya regler för vilka som ska få driva friskolor.

– Jag tycker att den ägarprövning vi skall göra, bör landa i att det är långsiktiga uthålliga och kompetenta ägare. Det tycker jag talar för att det inte bör vara riskkapitalbolag på det nuvarande sättet i framtiden.

SVT granskar friskolor

Regeringskollegan Jan Björklund (FP) säger i dag att han är nöjd med Borgs uttalande.

– Vi är nu, tror jag, ännu mer eniga än innan om att detta ska stoppas, säger han till Ekot.

Just nu är ett förslag om skärpning av kraven på friskolor ute på remiss och under nästa år väntas ett förslag läggas fram till riksdagen.

– Jag räknar med att riksdagen behandlar detta under nästa år, och då ska det börja gälla så snart som möjligt. 2015 är min bedömning, säger Jan Björklund till Ekot.

”De fladdrar allt mer”

I maj nåddes en blocköverskridande överenskommelse om att bara långsiktiga ägare ska få driva friskolor i framtiden. Men det blev ingen tidsgräns, något som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville.

– Om man vill vara säker på att vi har långsiktiga ägare i skolsystemet, då är det viktigt att vi också har en norm som Skolinspektionen kan förhålla sig till, annars riskerar det bara att bli ett slag i luften, säger Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan och fortsätter:

– Det har ju funnits ett starkt motstånd hos Moderaterna men jag har också sett att de fladdrar allt mer efter opinionen. Jag välkomnar att de nu ser nyktert på verkligheten men då krävs det att det blir tio år som norm.

Skolminister Jan Björklund får frågan av SVT om hur många år långsiktighet handlar om. Om det är 10, 15 eller 20 år?

– Det är bland annat den frågan ägarutredningen ska definiera, det är naturligtvis i den storleksordningen, säger Björklund till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet