Foto: TT / Skärmdump Izave

Efter SVT:s granskning: Nu vill Didner & Gerge inte ha något att göra med Izave

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Didner är en av grundarna till ett av Sveriges mest kända fondföretag Didner & Gerge, det företag som gjort sig känt bland småsparare för att ha en hög avkastning. Därför var deras småbolagsfond lockbetet i det fondpaket som erbjöds SVT:s reporter av en rådgivare på Izave.

– De tillhör svansen av rådgivningsföretag som bara är ute efter att få så höga avgifter som möjligt av sina kunder, säger Didner & Gerges styrelseordförande Henrik Didner. Det är naturligtvis inte roligt att på något vis sammankopplas med dem. Det kan inte finnas en enda kund som över tiden är nöjd med en sådan här firma.

LÄS MER: På fem år tar Izave en femtedel av allt du sparat

Gör allt de kan för att hindra Izave

Didner & Gerge säljer sina fonder via återförsäljare som då får rabatter. Den firman har i sin tur avtal med Izave som på så sätt kan sälja fonderna till sina kunder. Men nu vill Henrik Didner göra allt han kan för att bryta samarbetet.

– Som fondbolag är det enda vi kan göra att säga: ”ni får inte ta del av våra provisioner, vi vill inte ha med er att göra”. Vi kan dock inte på något vis hindra att bolaget ändå säljer våra fonder.

LÄS MER: Så undviker du fällorna vid ekonomisk rådgivning

Även om lagen gör det omöjligt för Didner & Gerge att förbjuda ett bolag att sälja deras fonder gör man det olönsamt för Izave genom att plocka bort försäljnigsprovisionen. Så här reagerar Izaves ledning:

– I och med att jag inte har pratat med honom själv, kan jag inte spekulera i vad han säger, eller varför, säger Izaves vd Alexander Strömstedt.

LÄS MER: Säljer Sveriges sämsta fonder – lockar med bio

Vill rensa upp i hela branschen

Didner & Gerge vill nu se en upprensning av hela branschen. 

– Jag vill att det görs en översyn av regelverket om det är möjligt, så att sådana här firmor inte får ett tillstånd. Om företag missköter sig och får kritik borde det vara större möjlighet att återkalla tillståndet än vad det är i dag. Det är där man måste börja för att helt enkelt kunna sopa rent framför dörren.

LÄS MER: SVT granskar fondbranschen: Izave lockar med bio och godis

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fondbranschen

Mer i ämnet