Inställda operationer och färre vårdplatser. Foto: Bertil Ericsson, TT

Efter SVT:s granskning: Utskottet vill höra utredare om kritiserad dödsfallsberäkning

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens socialutskott kallar till sig utredaren bakom den rapport som uppgav att 500 människoliv kunde räddas genom en mer centraliserad specialistvård. Bakgrunden är den granskning som gjorts av SVT:s Dokument inifrån.

Emma Henriksson(KD) Foto: TT

– Eftersom det framkom att det fanns osäkerheter i siffrorna vill vi kunna ställa frågor direkt till honom om underlaget, säger utskottets ordförande Emma Henriksson (KD) till SVT.

Centralisering av vården

Enligt Henriksson har utredaren Måns Rosén tackat ja. Han kommer till utskottet redan i morgon torsdag.

Starka reaktioner

Dokument inifråns granskning visade på flera frågetecken kring Roséns utredning, bland annat kring vilka dödsfall han egentligen kartlagt. Till exempel räknades döda med flera gånger i underlaget till rapporten som slog fast att 500 människoliv kunde räddas genom en mer centraliserad specialistvård.

Granskningen fick bland annat socialminister Annika Strandhäll, som själv använt 500-siffran, att reagera starkt.

På flera håll i landet har SVT-dokumentären väckt stor uppmärksamhet, vilket bland andra Vimmerby tidning rapporterat om.

Tidningen Dagens Medicin rapporterar i dag om krav på att ”dra i nödbromsen” med anledning av avslöjandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralisering av vården

Mer i ämnet