Foto: TT

Efter SVT:s granskning: Riksrevisionen granskar gode män

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer blir bestulna av sina gode män, det har SVT Nyheter avslöjat i en serie reportage om det bristfälliga kontrollen av gode män. Nu inleder Riksrevisionen en granskning av systemet på grund av de systemfel som SVT avslöjat.

Riksrevisionen har tidigare granskat hur Länsstyrelserna ser till att kommunerna gör sitt jobb och kontrollerar de gode männen och förvaltarna. Men trots att regeringen skärpt kraven på kontroll menar Riksrevisionen att SVT:s granskning är en indikation på att det fortfarande finns brister i verksamheten.

Petra Jonvallen, är projektledare på Riksrevisionen.

– Att systemet fungerar är viktigt. Det blir en bredare granskning än de vi gjort tidigare. Vi kommer inte bara att titta på länsstyrelsernas tillsyn. Mer gå på orsakerna till problemen. Det verkar som att det är svårt att hitta gode män och att uppdragen har blivit svårare, säger hon till SVT.

Hundratals miljoner borta

Det är människor som samhället behöver hjälpa lite extra. De allra mest utsatta.

Många har redan från början mycket små medel, ändå har SVT Nyheter kunnat berätta att de blir bestulna på det lilla de har, utav den person som är tänkt att hjälpa dem.

Det handlar om stora summor som ingen brytt sig om att spåra. Kommunernas överförmyndare har ansvar för att kontrollera att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sig och inte själva tar de pengar som de anförtrotts. I en unik granskning har SVT Nyheter gått igenom Länsstyrelsernas samtliga inspektionsrapporter hos kommunernas överförmyndare, 2012-2015.

SVT kan avslöja att länsstyrelserna vid slumpmässiga kontroller hittat över 26 miljoner kronor som inte redovisats. Då har länsstyrelserna bara tittat på en bråkdel av alla akter, vilket innebär att det handlar om hundratals miljoner kronor som ingen vet vart de gått.

Läs hela granskningen här: De utsatta

Riksrevisionen kommer alltså att granska om staten skapat förutsättningar för kommunerna att utforma ett fungerande system för gode män och förvaltare. Resultatet planeras för december 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet